Συνάδελφοι,

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν έχει όρια! Το «τελευταίο μίλι προς την κανονικότητα», όπως προκλητικά λέει, είναι ένας καθημερινός αγώνας δρόμου για την ζωή και τα δικαιώματά των εργαζόμενων και του λαού!

Η «κανονικότητά» τους συνεχίζει επάνω στις ράγες της «ατομικής ευθύνης», αφού ρίχνουν την ευθύνη στους εργαζόμενους και στον λαό ακόμα και για τη διάγνωση της νόσου με τα περιβόητα «self tests»! Στην πραγματικότητα, το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης. Αντίστοιχα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία εδώ και έναν χρόνο, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα: είναι ευθύνη του εργαζόμενου το πώς θα προστατευτεί χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και πώς θα γλιτώσει από τον κορονοϊό στον χώρο εργασίας, όπου τα μέτρα προστασίας «κοστίζουν» σε χρόνο και χρήμα για τους εργοδότες.

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται με τις δηλώσεις για τον τρόπο υπολογισμού και την καταβολή του Δώρου Πάσχα, που θα πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή. Όπως έχει γίνει γνωστό το Δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα των 534 € για το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή και στο πρόγραμμα συνεργασία, θα πληρωθεί σε δυο δόσεις Και αυτό γιατί το ποσοστό που αναλογεί για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 30 Μαρτίου θα το λάβουν κανονικά την Μεγάλη Τετάρτη, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ για τον Απρίλιο θα το λάβουν μέχρι και 31 Μάιου. Δηλαδή και πετσοκομμένο Δώρο Πάσχα και μετά το Πάσχα!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Αφήνει παραθυράκια ανοιχτά ώστε να μπαίνει ο εργαζόμενος σε αναστολή και ταυτόχρονα να δουλεύει και πολύ συχνά παραπάνω από το 8ωρο. Αποτέλεσμα: η εντατικοποίηση της εργασίας στον κλάδο χτυπάει κόκκινο, οι μεγαλοεργοδότες βγάζουν -και με το παραπάνω- τα κέρδη τους ενώ πολλοί εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με το επίδομα των 534 €. Ταυτόχρονα αφήνονται χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι απροστάτευτοι. Αρκετοί βρίσκονται με μειωμένο ή και μηδενικό εισόδημα, ηπλειοψηφία των ανέργων έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Χιλιάδες θα κάνουν Πάσχα με άδεια τσέπη.

Απαντάμε καθαρά: είναι αδιαπραγμάτευτο να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στο ακέραιο! Το δώρο Πάσχα είναι κατάκτηση των εργαζομένων και προέρχεται από τη δουλειά μας!

Απαιτούμε:

  • Να καταβληθεί στο ακέραιο (επί του ονομαστικού μισθού) και μέχρι 28/4 το Δώρο Πάσχα σε όλους τους  εργαζόμενους
  • Να δοθεί το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, για να μπορέσουν να κάνουν αξιοπρεπώς γιορτές με τις οικογένειές τους!
  • Να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος να μην επιστρέψει το Δώρο Πάσχα στον εργοδότη του. Ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να σταματήσει αυτό το αίσχος!
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις