ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

3 ΙΟΥΝΗ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

σε ΑΘΗΝΑ στις 19:00 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

και ΠΕΙΡΑΙΑ στις 19:00 στην Πλατεία Κοραή

10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΝΔ κατόπιν εντολής των επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρείται ένα συντριπτικό χτύπημα απέναντι στους εργαζόμενους, ένας πραγματικός οδοστρωτήρας σε ότι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα. Το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας είναι προαπαιτούμενο για το μοίρασμα των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάκαμψη και διεύρυνση των κερδών τους.

Επιδιώκουν να γίνει νόμος του κράτους η εργοδοτική ασυδοσία και η εργασιακή ζούγκλα, που υπήρχε μέχρι σήμερα:

 • με την κατάργηση του 8ώρου και την δυνατότητα 10ώρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή που όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 13 ώρες δουλείας. Επίσης το διάλλειμα εξαιρείται του εργάσιμου χρόνου και πρακτικά καθιερώνεται ο διαχωρισμός του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας.
 • με την αύξηση των υπερωριών στις 150, που σημαίνει αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους του μισθού που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι με την υπερωριακή απασχόληση.
 • με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε περισσότερους κλάδους (όπως και στον δικό μας) και την απελευθέρωση των απολύσεων.
 • με τις μέχρι και 12 μέρες συνεχομένης δουλείας.
 • με την μονιμοποίηση της τηλεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας.
 • με το παραπέρα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μόνη της στην επίθεση. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου!

Το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, που πάντα πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, δεν είναι «δεξιά πατέντα». Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι μια προσπάθεια της εργοδοσίας που ξεκίνησε σήμερα. Εδώ και 28 χρόνια η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές για όλους τους αντεργατικούς νόμους που είχαν στόχο την ευελιξία της εργασίας για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όλες οι κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ, που δήθεν εναντιώνεται στην κυβέρνηση, έφερε το βασικό νόμο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τον 3986/2011. Αυτόν τον νόμο διατήρησε και τον πήγε ένα βήμα παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο 4498/2017 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που προβλέπετε μέχρι και 12 ώρες εργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «καταργείται η Κυριακάτικη αργία» όταν ως κυβέρνηση επέβαλε δουλειά για 32 Κυριακές το χρόνο. Καταγγέλλει πως η κυβέρνηση «καθιστά ουσιαστικά αδύνατο το δικαίωμα στην απεργία» όταν ο ίδιος νομοθέτησε περισσότερα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας λέγοντας μάλιστα πως είναι «για το καλό του συνδικαλιστικού κινήματος». Διαχωρίζει την διευθέτηση σε καλή και σε κακή με αποτέλεσμα επί των ημερών του οι γιατροί να δουλεύουν μέχρι 60 ώρες την εβδομάδα, στον ΟΣΕ μέχρι και 9 μέρες συνεχόμενα και στον τουρισμό να υπάρχουν 16 διαφορετικές σχέσεις εργασίας.

Από κοντά και η πλήρως ενσωματωμένη στα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια ηγεσία της ΓΣΕΕ, που για ακόμα μια φορά προσπάθησε να βάλει εμπόδια. Αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν «έβλεπαν» κανένα νομοσχέδιο και αποκαλούσαν «γελοίους» όλους εμάς που προσπαθούσαμε να οργανώσουμε την πάλη των εργαζόμενων, τώρα παραδέχονται ότι το νομοσχέδιο υπάρχει, το συζητάνε εδώ και καιρό με την κυβέρνηση και προσπαθούν να το “βελτιώσουν” με τις παρεμβάσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, και αγνοώντας προκλητικά τις δεκάδες αποφάσεις των συνδικάτων για τις 3 Ιούνη, αποφάσισαν στην ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ απεργία για τις 10 Ιούνη, με τις ψήφους της γνωστής εργατοπατερίστικης ομάδας ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ομάδας Βασιλόπουλου.

Είναι προφανές ότι θέλουν να αποσυντονίσουν και να αποδιοργανώσουν το επιβεβλημένο απεργιακό μέτωπο των εργαζόμενων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τους ισοπεδώσει και να τους προσφέρει βορά στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι παίζουν ξανά όπως και στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το παιχνίδι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Ο σχεδιασμός τους δε θα περάσει! Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά τους χέρια.

Έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε!

Στις πολύ δύσκολες συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς δεν σκύψαμε το κεφάλι, δώσαμε τους αγώνες μας και αποσπάσαμε κατακτήσεις:

 • Αποκαλύψαμε και εμποδίσαμε την προσπάθεια της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους να βγάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή ενώ τους απασχολούσε κανονικά.
 • Βάλαμε “φρένο” στις υποχρεωτικές χορηγήσεις αδειών των εργαζομένων παρά τη θέλησή τους.
 • Πρωτοστατήσαμε στην μάχη για τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων και διαγνωστικών τεστ στους εργαζομένους με έξοδα των εταιρειών.
 • Συναντηθήκαμε στο δρόμο του αγώνα με άλλα ταξικά σωματεία, φορείς και συλλόγους για τα ζητήματα προστασίας της υγείας, του ωραρίου, του εισοδήματος.
 • Δώσαμε με επιτυχία τις απεργιακές μάχες την 1η Μάη του 2020, στις 26 Νοέμβρη και στις 6 Μάη, κόντρα στον υπονομευτικό  ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Εργοδότες και κυβέρνηση θέλουν να περάσουν τις “ανατροπές του αιώνα”. Το αν αυτό θα γίνει θα εξαρτηθεί από την αντίσταση που θα βρουν. Ο δρόμος της μη συμμετοχής, της αποχής από τους αγώνες δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Είναι ώρα αγώνα για όλους! Ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο μαζικά, να συμμετέχουμε στην απεργία. Καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου να απεργήσει! Μπορούμε να το ανατρέψουμε! Η εκμετάλλευση δε «διευθετείται», καταργείται!!

Απαιτούμε:

 • Να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο
 • Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
 • Παλεύουμε για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς με σταθερό χρόνο εργασίας, 7ωρο-5ημερο-35ωρο, με σύγχρονα δικαιώματα

Όλοι και όλες στις 3 ΙΟΥΝΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

σε ΑΘΗΝΑ στις 19:00 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

και ΠΕΙΡΑΙΑ στις 19:00 στην Πλατεία Κοραή

10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Να μην αφήσουμε να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις