Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, μίλησε στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Παρατίθεται η ομιλία:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η σημερινή μας απεργία καταγράφει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είναι η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων.

Εκφράστηκε παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρετέ το τώρα!

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγώνες των ναυτεργατών. Η προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής της απεργίας τους έπεσε στο κενό. Έσπασαν τα μούτρα τους κυβέρνηση και εφοπλιστές απέναντι στην ενότητα και στην αποφασιστικότητα των ίδιων των ναυτεργατών και στην πλατιά αλληλεγγύη που αγκάλιασε την απεργία τους.

Η σημερινή μεγαλειώδης συγκέντρωση των Συνδικάτων στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, σε δεκάδες άλλες πόλεις δείχνει την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης της χώρας μας να αντιπαλέψει αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Η επιτυχία της σημερινής απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει “την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό”, ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή.

Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα Συνδικάτο -πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ- που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους.

Οι θλιβερές εικόνες της συζήτησης, τούτες τις ημέρες, στις Επιτροπές της Βουλής επιβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο φτιάχτηκε για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Πάνω από τα 3/5 των φορέων που καλέστηκαν να τοποθετηθούν ήταν εργοδοτικοί φορείς που τους έχει ανοίξει η όρεξη. Μυρίζοντας αίμα όπως τα τσακάλια, χειροκροτούν το νέο νομοσχέδιο και ζητούν τα μέτρα της κυβέρνησης να γίνουν ακόμα πιο αντιδραστικά.

Παρ’ όλα αυτά η απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι καθολική. Γι’ αυτό έχουν λυσσάξει τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και επιτίθενται στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Ξεσαλώνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διάφορες γνωστές ιστοσελίδες, αξιοποιώντας τυχοδιωκτικές ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να συκοφαντήσουν τις απεργίες, για να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεράσουν αντικομμουνισμό.

Όμως σήμερα η εργατική τάξη τούς κέρασε ξυδάκι.

Νέκρωσαν οι αστικές συγκοινωνίες. Κόντρα στην πίεση που δέχτηκαν από ξεπουλημένους εργατοπατέρες αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες για να αναστείλουν την απεργία τους.

Νέκρωσαν όλα τα εργοτάξια, το λιμάνι του Πειραιά από άκρη σε άκρη καθώς και πολλά εργοστάσια στην Αττική. Καταγράφηκαν χιλιάδες απεργοί στο Εμπόριο, στον Τουρισμό – Επισιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, σε άλλες επιχειρήσεις. Πολλοί νέοι και νέες που πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το Σωματείο τους, έκαναν το βήμα της απεργίας.

Έπεσε στο κενό η προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, να διασπάσει και να υπονομεύσει το μεγάλο απεργιακό μέτωπο εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων.

Να σπάσει το κλίμα ηττοπάθειας και εφησυχασμού

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που έκαναν τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εδώ και μήνες για να αποκαλύψουν τον ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τις τρομακτικές συνέπειές του στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για να σπάσουν το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που καλλιεργούσε η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Για να σπάσουν το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, του “θα λογαριαστούμε μετά”.

Για να απαντήσουν σημείο προς σημείο στην αντιδραστική προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Για να οργανωθεί η πάλη των Συνδικάτων με διάφορες μορφές και με κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, τόσο στις 26 Νοέμβρη όσο και στις 6 Μάη. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, κόντρα στην προσπάθεια επιβολής από την κυβέρνηση μέτρων περιορισμού της δράσης των Συνδικάτων αλλά και στην απεργοσπαστική τακτική της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι μέσα από την ίδια τους την πείρα επιβεβαιώνουν ό,τι τους έχουν προειδοποιήσει τα Συνδικάτα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στους αντιδραστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται να ολοκληρώσει το αντιδραστικό τους έργο.

Επιδιώκουν να επιβάλουν τις ανατροπές του αιώνα. Να καταργήσουν το 8ωρο που κατακτήθηκε πριν έναν αιώνα στην Ελλάδα μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Να βάλουν ουσιαστικά εμπόδια στη δράση των Συνδικάτων και να καταργήσουν επί της ουσίας το απεργιακό δικαίωμα.

Η κυβέρνηση με ψέματα επιδιώκει να κρύψει ότι διαμορφώνει μια ζωή κόλαση για όλους τους εργαζόμενους, απογειώνει την κινητικότητα και την ευελιξία, καταργεί την Κυριακή-αργία, καθηλώνει τους μισθούς των εργαζομένων στα επίπεδα του κατώτερου μισθού.

Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ατομική συμφωνία.

Μόνος ένας εργαζόμενος απέναντι σε έναν εργοδότη για να αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα 10ωρα, τα 11ωρα, τα 12ωρα και μάλιστα τσάμπα, με τις εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες το χρόνο. Τις 50 και 60 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Τις 12 συνεχόμενες ημέρες εργασίας.

Ας συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει να είναι ένας οδηγός της ΕΘΕΛ στο τιμόνι ενός λεωφορείου 10 και 12 ώρες, κουβαλώντας 50 και 60 άτομα σε κάθε δρομολόγιο. Και μάλιστα, εάν υπολογίζεται ως ανενεργός ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δυο δρομολογίων, πόσες ώρες θα πρέπει πραγματικά να εργάζεται για να συμπληρώσει το 10ωρο;

Ας σκεφτούμε τι σημαίνει ένας εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ ή ένας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο που δουλεύει τετράωρο και τώρα θα δουλεύει 8ωρο και μάλιστα διακεκομμένο. Πρακτικά σημαίνει ότι θα τον έχει ο εργοδότης στη δουλειά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ένα ενδιάμεσο κενό που θα κάνει ασύμφορο για τον εργαζόμενο να γυρίσει σπίτι, αλλά ταυτόχρονα θα τον έχει και εφεδρεία, αν πλακώσει δουλειά να δουλέψει και τότε.

Με δεδομένα ότι ενισχύεται αποφασιστικά το διευθυντικό δικαίωμα πάνω και από τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και με τη μεγάλη στρατιά του 1 εκατ. ανέργων που υπάρχουν, καταλαβαίνουμε όλοι ότι μιλάμε για ελευθερία διαπραγμάτευσης με το πιστόλι στον κρόταφο.

Να ήταν όμως μόνο αυτά.

Η κυβέρνηση επιτίθεται με λύσσα στους αγώνες των Συνδικάτων και στο απεργιακό δικαίωμα

Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χαφιεδισμό, την ακόμα μεγαλύτερη και απροκάλυπτη επέμβαση των εργοδοτών και του αστικού κράτους στα Συνδικάτα. Νομιμοποιεί και προστατεύει την απεργοσπασία, περιορίζοντας και ποινικοποιώντας την απεργία.

Διαμορφώνει τόσες πολλές προϋποθέσεις για να κηρυχτεί μια απεργία από ένα Σωματείο που την κάνει πρακτικά αδύνατη.

Ταυτόχρονα όμως φτιάχνει πολλές – νέες προϋποθέσεις για να κηρυχτεί μια απεργία παράνομη για ψύλλου πήδημα.

Η τελευταία περίπτωση με την απεργία των ναυτεργατών είναι χαρακτηριστική και δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Να καταργήσουν στην πράξη την απεργία.

Ανοίγει ο δρόμος για την παρέμβαση αντιδραστικών και προβοκατόρικων ομάδων όπου με ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες, ακόμα και με προβοκατόρικες ενέργειες, όχι μόνο θα ακυρώνεται μια απεργία, αλλά οι οργανωτές της, τα Συνδικάτα και οι συνδικαλιστές, θα τρέχουν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι, θα χάνουν τη δουλειά τους και θα τους καταλογίζονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα ως “αστικές αποζημιώσεις” στους επιχειρηματίες.

Η περιφρούρηση της απεργίας μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα, αρκεί μια καταγγελία για άσκηση “ψυχολογικής βίας”, το ίδιο και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της.

Τα Συνδικάτα, με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, θα μετατραπούν σε βάσεις δεδομένων και οι εργαζόμενοι αντί για μέλη ενός Σωματείου θα είναι απλά followers.

Επιδίωξη της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν είναι μόνο επιδίωξη της κυβέρνησης αυτά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά του συνόλου των αστικών κομμάτων. Όσοι έχουν αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που έχουν κηρύξει δήθεν τον πόλεμο στο νομοσχέδιο, ας δουν τι λένε και τι κάνουν τα στελέχη τους δεξιά και αριστερά.

Προχθεσινό άρθρο στην “ΑΥΓΗ” προετοιμάζει τους εργαζόμενους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση δεν θα καταργήσει τα μέτρα, όπως δεν έσκισε και τα μνημόνια.

Βουλευτής και γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δυο ημέρες πριν την απεργία καλλιεργούσε την ηττοπάθεια και χτύπαγε πισώπλατα την απεργία, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί όσο πλατιά συμμετοχή και αν έχει ο απεργιακός αγώνας. Ο μόνος στόχος πρέπει να είναι να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Αυτόν το τύπο θα τον δείτε ξεδιάντροπα να διαδηλώνει σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει παιχνίδια στην πλάτη του κινήματος και των εργαζομένων. Θέλει την πλάτη των αγώνων να γίνει σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν στις κυβερνητικές καρέκλες. Τη δύναμη των εργαζομένων την φοβούνται, τους θέλουν μόνο παθητικούς δέκτες στη γωνία να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα διεξάγουν ηλεκτρονικές εκλογές σε σωματεία που έχουν την πλειοψηφία πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, καλλιεργώντας και με αυτό τον τρόπο την υποταγή και τη μοιρολατρία. Το ίδιο κάνουν και στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε άλλα Σωματεία.

Επιβεβαιώνεται ότι στον πόλεμο που ισχυρίζονται ότι μπαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ δεν έχουν για πολεμοφόδια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει τα τελευταία 11 χρόνια και ακόμα πιο πίσω οι κυβερνήσεις τους και μαζί της ΝΔ.

Υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να μοιράσει καλύτερα στους ομίλους τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθώντας τις πράσινες business και ένα σύγχρονο New Deal που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

Συνομολογούν ότι αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα και όσα σχεδιάζουν να ακολουθήσουν όπως με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης είναι προαπαιτούμενα για να απορροφηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης από τα μονοπώλια. Γι’ αυτό και υλοποιούν κατά γράμμα αυτή τη στρατηγική.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι νέοι και οι νέες να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αφορμή αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικά στις νέες και στους νέους και τους καλούμε να σκεφτούν:

Γιατί ενώ υπάρχει τέτοια πρόοδος της επιστήμης και της γνώσης, γιατί ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, οι αστικές κυβερνήσεις με τα μέτρα που νομοθετούν μας γυρνούν 1,5 αιώνα πίσω;

Γιατί ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σταθερό ημερήσιο χρόνο μειωμένο ακόμα και σε σχέση με το 8ωρο και να ζουν καλύτερα, διαμορφώνονται συνθήκες δουλειάς και ζωής πραγματικής κόλασης;

Το σύνθημα της ΓΣΕΕ, ότι “ανάπτυξη δε γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους”, όχι μόνο είναι ψεύτικο, είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας.

Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει δουλειά ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Προϋποθέτει εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες κάθε χρόνο. Προϋποθέτει εργοστάσια, κρίσιμα, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ΛΑΡΚΟ, να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται σε άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια γιατί η λειτουργία τους δεν εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος για τους καπιταλιστές με το μάρμαρο πάντα να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν γι’ αυτές, να οργανωθούν στα Σωματεία τους.

Χιλιάδες νέες και νέοι πήραν σήμερα το βάπτισμα του πυρός, έκαναν την πρώτη τους απεργία. Δεν θα τα είχαν καταφέρει, εάν δεν είχαν δίπλα τους τα σωματεία τους, εάν δεν είχαν οργανωθεί σε αυτά.

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα.

Για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που καταδυναστεύουν τη ζωή μας.

Για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας όπως είναι εφικτό να γίνει με βάση την πρόοδο της γνώσης και των μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων. Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τη δράση των Σωματείων μας, για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην απεργία.

Όλες και όλοι στα Συνδικάτα. Τώρα πρέπει να ξαναζωντανέψουν όσα Σωματεία υστερούσαν σε δράση. Να υποδεχτούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Να οργανώσουν ανοικτές μαζικές συνελεύσεις που να εξασφαλίζουν την ουσιαστική συμμετοχή όλων στη συζήτηση και στις αποφάσεις.

Σωματεία που δεν θα διαγωνίζονται ποιος θα είναι ο καλύτερος κοινωνικός εταίρος του κεφαλαίου, που δεν θα υποτάσσονται στην εργοδοτική και κρατική καταστολή, αλλά με οργανωμένη απειθαρχία θα παλεύουν ανυποχώρητα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Κλιμάκωση του αγώνα με νέα απεργία

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είμαστε στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, μιας σκληρής αναμέτρησης.

Απέναντί μας έχουμε το μαύρο μέτωπο επιχειρηματικών ομίλων – κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων – ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Όμως η δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είναι με τους πολλούς και τους βασανισμένους. Είναι με τους εργαζόμενους.

Δεν υποχωρούμε. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα.

Προτείνουμε στα Συνδικάτα νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση.

Προτείνουμε συλλαλητήρια, πικετοφορίες, άλλες μαζικές αντιδράσεις από Σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αθήνα και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες.

Συνεδριάσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων από σήμερα το απόγευμα.

Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα, το κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατικό και λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά. Να μη χαθεί ώρα, να μη χαθεί ημέρα.

Όλοι στον αγώνα. Όλοι στα Συνδικάτα. Θα νικήσουμε.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις