Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια, απηύθυνε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Παρατίθεται η ομιλία:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Δίνουμε εδώ το “παρών” σήμερα έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τους κοινούς αγώνες εργατών και αυτοαπασχολουμένων μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Mε το νομοσχέδιο πάει πιο πέρα το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, υλοποιώντας τον διακαή πόθο των πολυκαταστημάτων, των super market και των εμπορικών αλυσίδων.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε για δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς ξεκούραση, ελεύθερο και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο. Υπενθυμίζουμε σε διάφορους όψιμους υποστηρικτές τις κυριακάτικης αργίας ότι ήδη σε περιοχές της Αττικής εμπορικοί όμιλοι ανοίγουν τα καταστήματά τους 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη από το νόμο της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ανοίγουν τις Κυριακές στις σταθερές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Σε αυτά πάτησε η κυβέρνηση και μέσα στην πανδημία, την ώρα που εκατοντάδες έχαναν τις ζωές τους, όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως “κέντρα διανομής”, εξαιρώντας τα από την Κυριακή αργία, αλλά και κάθε αργία. Σήμερα με τον νέο νόμο εξαιρεί από την κυριακάτικη αργία ακόμη περισσότερους κλάδους. Επί τις ουσίας μας εξωθούν σε ψυχική και σωματική εξόντωση με δουλειά 365 μέρες το χρόνο.

Η κοινή πάλη μας για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας δείχνει την ανάγκη για κοινή πάλη. Μας ενώνει το δικαίωμα στην ξεκούραση, την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, την ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, σε μια καλύτερη ζωή που μπορεί η εποχή που διανύουμε να μας εξασφαλίσει, αλλά σκοντάφτει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που μας εκμεταλλεύονται. Σε αρκετές περιπτώσεις στην Αττική η κοινή δράση εργατών και αυτοαπασχολούμενων αγκαλιάστηκε και ανέδειξε τη δυνατότητα να κάνουμε βήματα και να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία.

Και από αυτό το βήμα δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνησή τους να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Ενώνουμε τη φωνή τους με τους εργαζόμενους υπερασπιζόμενοι αγωνιστικά τη νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Στέλνουμε από κοινού το μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στις πολυεθνικές.

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωσή της τώρα.

Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

 Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις