ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις αλλαγές του αντεργατικού νομοσχεδίου στην εργάσιμη μέρα και την ενημέρωση των εργαζόμενων στην PwC

Με βάση το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και που πάνω από το μισό ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος ανάπαυσης του εργαζόμενου, το διάλλειμα, δεν αποτελεί χρόνο εργασίας, με αποτέλεσμα την ισόχρονη παράταση του ωραρίου κατά 15 έως 30 λεπτά.

Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιήθηκε μία πρακτική που, κατά παράβαση, εφαρμοζόταν σε πολλές επιχειρήσεις, όπως στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, στις μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες. Όπως το 2017 (επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), που η PwC με τροποιητικές συμβάσεις, «πέταξε» το διάλειμμα εκτός 8ωρου, επεκτείνοντας επί της ουσίας την εργάσιμη μέρα σε 9 ώρες, και συμψηφίζοντας την υπερεργασία, καταλήγοντας έτσι ο εργαζόμενος να δουλεύει defacto 10ωρο!

Mε βάση την αλλαγή στον νόμο για το διάλειμμα, κάποιες εταιρίες του κλάδου «εναρμόνισαν» το ωράριο εργασίας από 9:00-18:00 (με μια ώρα διάλειμμά) σε 9:00-17:30 (με μισή ώρα διάλλειμα) όπως ορίζει ο νόμος, και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους. Η κοροϊδία δεν έχει όρια!

Βέβαια μεγαλύτερη κοροϊδία είναι ότι κάποιες εργοδοσίες δεν προχώρησαν καν ακόμα και σε αυτή την ενημέρωση! Με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της PwC, που ενώ ήδη από αρχές του Ιουλίου τροποποίησαν το ωράριο με σχετική αλλαγή στους πίνακες προσωπικού, και αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση του σωματείου, ΔΕΝ προχώρησε σε σχετική ενημέρωση των εργαζόμενων της. Αντ’ αυτού μετά από σχεδόν ένα μήνα, έστειλε e-mail, για την αλλαγή των ωρών λειτουργίας των γραφείων της (από 9:00-19:00 σε 9:00-18:30), και κάπου προς.. το τέλος ενημέρωνε πως το διάλειμμά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 λεπτά! Προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο συγχίσεις στους εργαζόμενους, για το ποιο είναι τελικά το ωράριό τους!  

Το παραπάνω μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού, λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι συμβουλευτικές-ελεγκτικές εταιρίες «έτρεξαν» να ενημερώσουν τους «πελάτες» τους, δηλαδή τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, για το πώς θα εφαρμόσουν με τον πιο βέλτιστο τρόπο τη νέα νομοθεσία. «Έτρεξαν» να ενημερώσουν τους εργοδότες «για τα δικαιώματά τους», οι οποίοι φαίνεται πως.. καταπιέζονται όλα αυτά τα χρόνια! Δηλαδή πώς θα ξεχειλώσουν τη ζωή του εργαζόμενου, υποτάσσοντας τη στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας!

Όμως οι εργαζόμενοι του κλάδου, όπως και πολλών άλλων κλάδων, με τους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, δήλωσαν καθαρά πως πέταξαν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο!

KAΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ:

  • ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΌΤΗΤΑ ΟΤΑΝ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ  ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΏΣΤΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
  • ΝΑ  ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τις αλλαγές στο ωράριο και την ενημέρωση της PwC