Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Η ΕΛΕΠΑ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου που μένουν σε αυτές τις περιοχές να έρθουν σε επαφή με το σωματείο (μέσω τηλεφώνου 210 3802923  ή μέσω mail elepa@elepa.gr) για οποιοδήποτε ζήτημα ή βοήθεια χρειάζονται.

Τις τελευταίες ώρες έχουμε έρθει αντιμέτωποι με εικόνες αποκαρδιωτικές τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη Βαρυμπόμπη και στις Αδάμες, όσο και σε άλλες περιοχές τις χώρας, όπου έχουν καεί πολλά σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και μια τεράστια δασική έκταση.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία μπαίνει στο ζύγι του κόστους – οφέλους, η εμπορευματοποίηση της γης στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κανένα απολύτως σχέδιο ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας από το κράτος και την κυβέρνηση. Καμία απολύτως μέριμνα αν και εδώ και μέρες είχε προαναγγελθεί ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων ετών. Το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν: «Τρέξτε να σωθείτε».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι «ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές», και ότι οι εκκενώσεις «έγιναν με υποδειγματικό τρόπο», δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Η επόμενη μέρα βρίσκει όλη την ατμόσφαιρα στην Αττική σε αποπνηκτική κατάσταση. Ο καπνός έχει φτάσει χιλιόμετρα μακριά και η μυρωδιά από τα καμένα είναι έντονη. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει δημιουργήσει μια τοξική κατάσταση, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες. Γίνονται συστάσεις ο κόσμος να παραμείνει κλειδωμένος στα σπίτια τους την ώρα που ο πολυήμερος καύσωνας βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάσταση μέσα στα σπίτια είναι ακόμα πιο αποπνικτική!

Έχουμε αποκτήσει πείρα όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε πλέον ξεκάθαρο ότι πρόβλημα δεν είναι ο ένας ή ο άλλος τρόπος παραγωγής (ΑΠΕ, Λιγνίτης κλπ), δεν είναι τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα με τα χιόνια το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι ή η κακιά η ώρα στα κάθε λογής ατυχήματα, πολλές φορές θανατηφόρα, που συμβαίνουν στην παραγωγή και στο δίκτυο. Είναι η πολιτική τους που για να δημιουργήσει διέξοδο για επενδύσεις και κερδοφορία, μάς χτυπά ολόπλευρα.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα – έστω και τώρα – για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Παρακάτω οι οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας:

  • Άτομα αυξημένου κινδύνου, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
  • Επίσης, σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Για τις πυρκαγιές σε περιοχές της Αττικής

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου