Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Γενική μας Συνέλευση ώστε να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και να μείνει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά καθώς και για να προετοιμάσουμε την μάχη των επερχόμενων αρχαιρεσιών. Να δώσουμε και με αυτόν τον τρόπο την απάντηση των εργαζομένων του κλάδου πως δεν επιτρέπουμε κράτος και εργοδοσία να βάλουν χέρι στο σωματείο μας!

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος ήταν πολύμορφες και αγγίζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας:

  • Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τη νομοθέτηση του αντεργατικού εκτρώματος που νομοθέτησε τη 10ωρη δουλειά, την απλήρωτη εργασία, έθεσε καθοριστικά εμπόδια στη δράση των συνδικάτων των εργαζομένων. Με τις επιπτώσεις του ήδη να έχουν αρχίσει με χαρακτηριστικό παράδειγμα της εταιρείας διανομής e-food. Επιπτώσεις που εάν δεν βρουν αντίσταση στου χώρους δουλείας θα επεκταθούν σε όλους του κλάδους. Όταν μάλιστα ήδη στους χώρους δουλειάς του κλάδου, οι απλήρωτες υπερωρίες χτυπάνε κόκκινο, στο όνομα των προθεσμιών των φορολογικών δηλώσεων, να σταλεί το ΦΠΑ, να δημοσιευθούν οικονομικές καταστάσεις, να σταλούν οι αναμορφώσεις.. και τελικά η ζωή μας καταλήγει σε έναν «αγώνα δρόμου» από προθεσμία σε προθεσμία, από project σε project. Παράλληλα η τηλεργασία εφαρμόζεται σε μεγάλα ποσοστά από την πλειοψηφία των μεγάλων εργοδοτών του κλάδου, με τις επιπτώσεις στα δικαιώματα, στην δουλειά και στην ζωή των εργαζόμενων να μεγεθύνονται μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής της. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών, αφού στο όνομα των εκτάκτων μέτρων, το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία θα καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη! Παράλληλα, από την μία το κράτος και εργοδοσία προχωρούν στην δημιουργία ενός “ατομικού συνταξιοδοτικού κουμπαρά” για την νέα γενιά των εργαζομένων, όπου οι κοινωνικές παροχές και η σύνταξη θα εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρίσκο και τις επενδυτικές επιλογές του κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά. Το κράτος δεν θα εγγυάται τίποτα. Από την άλλη έχουμε τον κατάπτυστο ρόλο του “μεσάζοντα“ που αναλαμβάνει το κράτος για να εξασφαλίσει φθηνή εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις, για να βγάλει στο μεροκάματο ανήλικα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο.
  • Βρισκόμαστε στην καρδιά του 4ου κύματος της πανδημίας. Τη στιγμή που για άλλο ένα καλοκαίρι για λογαριασμό των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών βλέπουμε τα πρωτόκολλα υγείας απέναντι στην πανδημία να γίνονται καπνός ενώ οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους είναι για άλλη μία φορά εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Σε πολλούς χώρους δουλείας υπάρχει έλλειψη μέτρων για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας μας. Ιδιαίτερα στα λογιστικά γραφεία τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αλλά και στις μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές-λογιστικές εταιρίες που αξιοποιείται η τηλεργασία ως.. φάρμακο δια πάσα νόσο, ώστε να «ξεμπερδέψουν» από τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι εργοδότες! Αντί να στηριχτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχυθεί η ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων. Τους διαχωρίζει ρίχνοντάς τους το φταίξιμο της πορείας της πανδημίας.
  • Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ που για ακόμα μια φόρα τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο. Με μέτρα όπως την περαιτέρω μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, τις υπερεκπτώσεις την μείωση κατά 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου, τις εκπτώσεις φόρου 30% για συγχωνεύσεις και εξαγορές, την επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και βέβαια, την παράταση για όλο το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο και αντίστοιχη απώλεια για τον ΕΦΚΑ. Τα δωράκια στους επιχειρηματίες, με 300 ευρώ το κεφάλι για τους νέους εργαζόμενους 18 έως 29 ετών, σε συνδυασμό με την επέκταση του προγράμματος επιδότησης της εργοδοσίας για επιπλέον 50.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους, είναι το κερασάκι στην τούρτα.
  • Για ένα ακόμα καλοκαίρι ζήσαμε τις επιπτώσεις της τραγικής υποχρηματοδότησης της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης αφού κάηκαν πάνω από 1 εκατ. στρέμματα δάσους. Φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι το κράτος μπορεί να είναι “επιτελικό” για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά γυμνό για τις λαϊκές ανάγκες. Από την άλλη όμως φάνηκε πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», με τη λαϊκή αλληλεγγύη, με τη μάχη που έδωσε στα μέτωπα της φωτιάς για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, προσπερνώντας την προκλητική απουσία του κρατικού μηχανισμού.
  • Νιώθουμε ήδη στην τσέπη μας τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα ενοίκια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής “απελευθέρωσης” της Ενέργειας και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων στο πλαίσιο της λεγόμενης επεκτατικής πολιτικής. Στους εργαζόμενους του κλάδου μας, αυτές οι αυξήσεις θα προστεθούν στα ήδη αυξημένα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός, άλλα πάγια στοιχεία κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων αντί να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία! Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεν είναι θέμα “διαχειριστικής ανικανότητας” αλλά συνειδητής εφαρμογής, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, της ενιαίας κατεύθυνσης: Πακτωλός χρηματοδοτήσεων και διευκολύνσεις για επενδύσεις στους κλάδους της οικονομίας όπου διαμορφώνεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους και ψίχουλα – όταν αυτά περισσεύουν – για τον λαό. Άρα όποιο μείγμα πολιτικής, “πιο περιοριστικό “ ή πιο “επεκτατικό” και αν επιλέγουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, ο λογαριασμό στέλνεται στον λαό. Τελικά είτε μειώνεται ο μισθός, είτε ανεβαίνουν οι τιμές και οι φόροι – πολύ περισσότερο όταν το ένα  ακολουθεί το άλλο, όπως συμβαίνει τώρα – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι εργαζόμενοι, ενώ παράγουν όλο και περισσότερα, δουλεύουν για να “απολαμβάνουν” όλο και λιγότερα.

Δύο είναι οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας

Ο ένας, είναι ο δρόμος της υποχώρησης, του συμβιβασμού, του “ο γέγονε, γέγονε”. Δρόμος που σταδιακά και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε νέες υποχωρήσεις, νέους συμβιβασμούς, σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής μας.

Ο άλλος, είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα, της σύγκρουσης, του μπλοκαρίσματος των αντιλαϊκών νόμων, της ακύρωσης τους στην πράξη, της διεκδίκησης των πραγματικά σύγχρονων αναγκών μας.

Η ελπίδα βρίσκεται εδώ, στη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων στο σωματείο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματά τους, οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε με τις παρεμβάσεις μας να έχουμε κατακτήσεις, να γίνουν περισσότεροι συνάδελφοι μέλη του σωματείου, να γίνει γνωστή η κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς με τα πρωτόκολλα διασποράς, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική ασυδοσία.

Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουμε όταν διεκδικούμε οργανωμένα και συλλογικά, όταν το σωματείο με τα μέλη του είναι μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Διεκδικούμε την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων της τελευταίας δεκαετίας, ταυτόχρονα με την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με ποιοτική πρόσβαση σε μονάδες πρόληψης, σχολεία με ολιγομελή τμήματα, ολοκληρωμένη αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων και των δασικών εκτάσεων.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν τώρα μέλη! Κανένας μόνος του!

Όλοι & Όλες στην Γενική Συνέλευση Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021 στις 6.30μ.μ. στην αυλή του Μουσείο Μακρονήσου, Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο

Θα τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις, και θα υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις