Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι,
Η εταιρεία Deloitte, στις 02/02/2022 έστειλε σε όλους τους εργαζομένους της «Δήλωση συναίνεσης για την παροχή τηλεργασίας», η οποία θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης τους, επιδιώκοντας να μονιμοποιήσει την τηλεργασία και το υβριδικό μοντέλο (εργασία από το χώρο των γραφείων και εξ αποστάσεως εργασία).
Tί προβλέπει η συγκεκριμένη Δήλωση συναίνεσης:
• Oι εργαζόμενοι καλούνται να συμφωνήσουν σε de facto τηλεργασία σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς δικαίωμα επιλογής για εφαρμογή της ή όχι, παρά μόνο σχετικά με το ποιες ημέρες της εβδομάδας αυτή θα εφαρμόζεται.
• Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι μετά το πέρας του ωραρίου τους και των νόμιμων αδειών τους, να απέχουν πλήρως από την εργασία, να μην σηκώνουν τηλέφωνο, να μην απαντούν σε email κλπ. Εφαρμόζοντας δηλαδή το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη και το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», αντί να υποχρεώνεται ο εργοδότης να αποσυνδέει τον εργαζόμενο από τα αρχεία, τις πλατφόρμες, τις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό, στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης, πετάνε την δική τους ευθύνη στους εργαζόμενους. Όταν η ίδια η καθημερινότητα που βιώνουμε, με τα ατέλειωτα ωράρια και πίεση για να βγει η δουλειά, επιβεβαιώνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην πράξη και ότι θα «πρέπει» να κάνει ο εργαζόμενος ό,τι χρειαστεί για να βγει το «project». Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, μας δείχνει ότι συνάδελφοι καλέστηκαν να ανοίξουν laptop, ενώ ήταν σε άδεια, ενώ νοσούσαν με covid ή και με άλλη ασθένεια με το πρόσχημα από τους managers ότι είναι «σχετικά καλά».
• Αναφορικά με τον εξοπλισμό (από την καρέκλα και το γραφείο μέχρι τη γραφική ύλη), αντί να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την εργοδοσία, στην συγκεκριμένη δήλωση όχι απλά δεν είναι υποχρέωση της εργοδοσίας να παρέχει τον σωστό εργονομικό εξοπλισμό αλλά γίνεται κι αυτή υποχρέωση του εργαζόμενου. Μπορεί να καλύπτουν οποιαδήποτε τεχνική βλάβη για το laptop, αλλά η πείρα δείχνει ότι σε περιπτώσεις που υπήρχε βλάβη στο Internet και ρεύμα, το ωράριο δεν τηρείται και ο εργαζόμενος καλύπτει τις ώρες που «χάθηκαν» πέραν του ωραρίου του.
• Ακόμα και το ελάχιστο επίδομα των 30€ που θα δίνουν ως αποζημίωση για την εφαρμογή της τηλεργασίας, μπορεί να μεταβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη και πάλι ανάλογα με τα περιθώρια που θέτει, άσχετα από τις ανάγκες των εργαζόμενων που «σκάνε» το καλοκαίρι και «παγώνουν» το χειμώνα επειδή οι λογαριασμοί του ρεύματος και της θέρμανσης είναι… από άλλη μονάδα μέτρησης! Για τα ενοίκια φυσικά ούτε λόγος, τη στιγμή που ένα νέο ζευγάρι ή μια νέα οικογένεια αδυνατεί να βρει αξιοπρεπές σπίτι να μείνει λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων, τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο καθώς 2 γραφεία των τηλεργαζόμεων γονέων και ένα μικρό παιδί σε 60τμ δε χωρούν με «καμία κυβέρνηση»! Είναι σα να προσπαθείς να χωρέσεις παραπάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενους σε γραφεία που έχουν δημιουργηθεί για χίλιους (τυχαία τα νούμερα ή μήπως και όχι;;;)!
Με βάση και την παραπάνω εξέλιξη, χρειάζεται να προβληματιστούμε, γιατί κόπτονται τόσο πολύ εργοδοσία και κράτος να μονιμοποιηθεί η τηλεργασία. Είναι άραγε για το καλό μας;
Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους μας πως η τηλεργασία ούτε προσωρινή είναι ούτε έχει να κάνει με την προστασία της υγείας μας όπως προσπάθησαν να μας την πλασάρουν.
Αντίθετα αποτελεί άλλη μια ελαστική σχέση εργασίας που εντείνει την εκμετάλλευση, διασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στους εργοδότες, αποξενώνει τους εργαζόμενους και χτυπά βασικά εργασιακά δικαιώματα (ωράριο, άδειες κα). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που νοσήσουν με κορονοϊό… μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα την πόρτα και νομιμοποιεί μια κατάσταση που υπήρχε ήδη δυστυχώς σε έναν βαθμό, η τηλεργασία να αντικαθιστά άδεια ασθένειας, προσωπικές και κάθε είδους άδειες.
Αν κάτι αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά είναι πως εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε για την καλυτέρευση της ζωής και των δικαιωμάτων μας στην δουλειά, μέσα από την ατομική διαπραγμάτευση. Ό,τι έχουμε καταφέρει, και στον δικό μας κλάδο, είναι μέσα από την οργανωμένη και συλλογική πάλη, μέσα από τα σωματεία μας.
Προτάσσουμε τα αιτήματα για το διάστημα της πανδημίας που εφαρμόζεται η τηλεργασία:
- Η απασχόληση με τη μορφή τηλεργασίας, να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο ανά πάσα στιγμή
- Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη, με αποσύνδεση του εργαζόμενου από τα αρχεία, τις πλατφόρμες, τις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό, στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης.
- Κάθε απασχόληση και εκπαίδευση του εργαζόμενου πριν την έναρξη και μετά την λήξη του ωραρίου να δηλώνεται και να αποζημιώνεται με βάση της νόμιμες αποδοχές για υπερεργασία και υπερωρία.
- Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κλπ)
- Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη.
- Αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων σε καθεστώς τηλεργασίας είναι ο εργοδότης.
- Αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και των εταιρικών δεδομένων είναι ο εργοδότης
- Υπογραφή τώρα του σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΛ!
Για να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω, τα αιτήματα μας αλλά και να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε, καλούμε όλους τους συναδέλφους στην σύσκεψη μέσω ΖΟΟΜ που διοργανώνουν από κοινού τα κλαδικά σωματεία μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Κυριακή 6/2/2022 στις 6μμ. Θα σταλεί ξεχωριστά το link. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα mail των σωματείων elepa@gmail.com και logthess@gmail.com
Τα ΔΣ ΕΛΕΠΑ και ΕΛΘ,
03/02/2021