Τιμάμε αγωνιστικά τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με συγκέντρωση την

Τρίτη 8η Μάρτη 2022, 18.00 στο Σύνταγμα.

Η ΕΛΕΠΑ καλεί κάθε γυναίκα εργαζόμενη στον κλάδο να δυναμώσουμε την διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας  και των δικαιωμάτων μας στη ζωή και τη δουλειά.

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα, το 2022, την οργάνωση και πάλη των εργαζομένων γυναικών σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας. Οι αγώνες των εργατριών του 19ου και του 20ου αιώνα για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική δράση φωτίζουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τη ζωή που έχουμε ανάγκη. Σ’ αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να διεκδικήσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους μαχόμενες.

Τον 21ο αιώνα, οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών της γυναίκας. Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο, με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με αξιοπρεπείς μισθούς, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Μπορούν να εξασφαλιστούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας, τον προγεννητικό έλεγχο και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την περίθαλψη ασθενών με COVID αλλά και όλες τις παθήσεις.

Όμως, οι γυναίκες του μόχθου συνολικά αλλά και στον κλάδο μας βιώνουμε τη βαρβαρότητα της πολιτικής που μας αφήνει έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Iδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια που η πανδημία καλπάζει, oι συνθήκες της ζωής μας έχουν χειροτερέψει.

 • Οι εργαζόμενοι συνολικά και οι γυναίκες ακόμα περισσότερο δεχόμαστε τεράστια  επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα από τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων. Γίνεται πλέον κανόνας και με τη σφραγίδα του νόμου Χατζηδάκη η εντατικοποίηση της εργασίας μας, η πολύωρη εργασία και η τηλεργασία. Βιώνουμε ένα σορό αδιέξοδα και άγχος αφού τα σπίτια μας μετατρέπονται σε χώροι δουλειάς χωρίς να υπάρχει διακριτό όριο ανάμεσα στον εργάσιμο και τον ελεύθερο χρόνο, την προσωπική και οικογενειακή μας  ζωή.
 • Έφτασαν στο σημείο να «μετακινούν» ακόμα και την άδεια μητρότητας όποτε βολεύει τους εργοδότες, εξαφανίζοντας το πραγματικό της νόημα.
 • Η ακρίβεια, ειδικά σε είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, στη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τσακίζει  το εισόδημά μας.
 • Η υγεία μας μπαίνει σε κίνδυνο, με τα πρωτόκολλα υγείας που γίνονται κουρελόχαρτα, με την υποστελέχωση των νοσοκομείων, ακόμα και χειρουργεία που έχουν παγώσει. Γιγαντώνεται το ποσοστό των γυναικών που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, χειρουργεία ρουτίνας κ.α.
 • Ζούμε κάτω από τον φόβο της γενίκευσης του ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης η οποία και με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων ως απόρροια της κατάπτυστης εμπλοκής της χώρας μας στη λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα φέρει τρομερές συνέπειες στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον συνεχή εγκλεισμό στο σπίτι των παιδιών, τα εμπόδια στη μόρφωσή τους που βάζει η τηλεκπαίδευση, μας φτάνουν να έχουμε επωμιστεί ένα σωρό ευθύνες από την έλλειψη κοινωνικών δομών και παροχών. Γινόμαστε ταυτόχρονα εργαζόμενες, μητέρες και χωρίς ειδικές γνώσεις φτάνουμε να γινόμαστε ακόμα και  δασκάλες, γιατροί, νοσηλεύτριες κλπ.

ΩΣ ΕΔΩ!! Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή τη κατάσταση!

Με αγώνες μέσα από το σωματείο μας μπορούμε να αποσπάσουμε σημαντικές κατακτήσεις.

Έτσι κατοχυρώθηκε η ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών.

 Έτσι κατακτήθηκε η 6μηνη άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ για τις ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ, που μέχρι πρόσφατα αποκλείονταν.

Μόνο με το συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ισοτιμία στη πράξη.

Παλεύουμε για:

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας, με μείωση των ωρών εργασίας,  χωρίς μείωση αποδοχών, για 35ωρο, 7ωρο-5ημερο. Για την κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Υπογραφή συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.  
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Να καταργηθεί η προϋπόθεση συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
 • Επίδομα άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του κατώτατου μισθού, με ευθύνη του κράτους. Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αυτή την περίοδο
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
 • Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες. Καμία εργαζόμενη και πρακτικάρια φοιτήτρια να μην είναι ανασφάλιστη.
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.        
 • Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομική, κοινωνική στήριξη των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.
 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.