Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

Η εταιρεία Deloitte, στις 02/02/2022 έφερε δήλωση συναίνεσης για την παροχή τηλεργασίας σε όλους τους εργαζόμενους, το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης των εργαζόμενων, επιδιώκοντας να μονιμοποιήσει την τηλεργασία και το υβριδικό μοντέλο (εργασία από το χώρο των γραφείων και εξ αποστάσεως εργασία).

Μετά από παρέμβαση των σωματείων Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΕΛΕΠΑ & ΕΛΘ), έγινε μια συνάντηση η οποία κάθε άλλο παρά διαφωτιστική ήταν. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας για το μόνο που δεσμεύτηκε, ήταν να μεταφέρει τα αιτήματα μας στην διοίκηση και να μας ενημερώσει για την απάντηση τους. Μια εβδομάδα μετά την συνάντηση τα σωματεία έστειλεemailυπενθύμισης, ζητώντας από την εργοδοσία να ενημερώσουν τους συναδέλφους 1) γραπτώς (ηλεκτρονικά) τις απαντήσεις που λάβανε από την Διοίκηση πάνω στα αιτήματά μας, 2) να ενημερώσετε τους συναδέλφους που δεν επιθυμούν να υπογράψουν τη δήλωση έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η απάντηση τους σε αυτό ήταν ότι έχει ενημερωθεί η διοίκηση και ότι θα επανέλθουν το συντομότερο.

Σχεδόν ένα μήνα μετά επανέρχονται, σε προσωπικό τόνο, ερωτώντας συναδέλφουςπου δεν έχουν υπογράψει ακόμη, έναν-έναν ατομικά, πότε θα την υπογράψουν, και σε κάποιες περιπτώσεις πιέζοντας τους να στείλουν άμεσα την δήλωση συναίνεσης.

Τα σωματεία κάνουν ξεκάθαρο στην Διοίκηση ότι δεν θα κάνουν πίσω, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά των συναδέλφων μας. Αν κάτι αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά είναι πως εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε για την καλυτέρευση της ζωής και των δικαιωμάτων μας στην δουλειά, μέσα από την ατομική διαπραγμάτευση και αυτό ακριβώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εκφοβίζοντας μας. Ό,τι έχουμε καταφέρει, και στον δικό μας κλάδο, είναι μέσα από την οργανωμένη και συλλογική πάλη, μέσα από τα σωματεία μας και έτσι θα πορευτούμε και σε αυτή την περίπτωση.

Η δήλωση αυτή παγιώνει μια σειρά όρων εργασίας που υιοθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας, όπως το ξεχείλωμα των ωραρίων μας, την εντατικοποίηση της εργασίας μας και τη μετακύλιση κόστους θέρμανσης, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αγοράς εξοπλισμού και διαμόρφωσης του χώρου εργασίας μας. Οι όροι αυτοί, ουσιαστικά μειώνουν τον μισθό μας αφού παράλληλα αυξάνουν την παραγωγικότητα προς όφελος της εταιρείας.Ειδικά  τώρα με την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη ανάγκης, τον διπλασιασμό της τιμής της ΔΕΗ, του πετρελαίου και του αερίου, μας έχουν αναγκάσει να δουλεύουμε για να πληρώνουμε λογαριασμούς! Τώρα πρέπει να απαιτήσουμε οριζόντια αύξηση των μισθών για όλους ώστε να καλύπτουν της βασικές μας ανάγκες και επιπλέον ενίσχυση για όσους τηλεργάζονται.Η προσπάθεια της εργοδοσίας να περάσει στα ψιλά την τροποποίηση της σύμβασης και η άρνηση της να απαντήσει γραπτώς στα αιτήματά μας, δείχνει ότι δεν είναι και τόσο ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις όπως λέει.

Προτάσσουμε τα αιτήματα για το διάστημα της πανδημίας που εφαρμόζεται η τηλεργασία:

  • Η απασχόληση με τη μορφή τηλεργασίας, να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο ανά πάσα στιγμή
  • Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη, με την αποσύνδεση του εργαζόμενου με ευθύνη της εταιρείας από τα αρχεία, τις πλατφόρμες, τις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό, στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης.
  • Κάθε απασχόληση και εκπαίδευση του εργαζόμενου πριν την έναρξη και μετά την λήξη του ωραρίου να δηλώνεται και να αποζημιώνεται με βάση της νόμιμες αποδοχές για υπερεργασία και υπερωρία.
  • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κλπ)
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη.
  • Αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων σε καθεστώς τηλεργασίας είναι ο εργοδότης.
  • Αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και των εταιρικών δεδομένων είναι ο εργοδότης

Οι Κεντρικές Διοικήσεις των ΕΛΕΠΑ & ΕΛΘ, 11/03/2022.