Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στις 18.30

στα γραφεία της Ε.Λ.Ε.Π.ΑΚάνιγγος 27, 5ος όροφος (πλησίον ΙΕΣΟΕΛ)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Διανύουμε μια περίοδο μεγάλου χτυπήματος του εισοδήματος μας. Μια περίοδο στην οποία ο μισθός μας δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, το κόστος των οποίων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η κατάσταση γνωστή. Οι μισθοί μας ουσιαστικά παγωμένοι για πάνω από δέκα χρόνια. Όταν ένα μέσο ενοίκιο ξεπερνά τα 400€, το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση φτάνει πάνω από 100-150€, το κόστος μετακίνησης έχει γίνει απλησίαστο αφού η βενζίνη έχει φτάσει στα 2+ €/λίτρο, δεν μας αρκούν τα 600- 800€ σε καμία περίπτωση. Και ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, οι ευθύνες στην δουλεία αυξάνονται συνεχώς με το 8ωρο να είναι σε πολλές περιπτώσεις μόνο στα χαρτιά, οι υπερωρίες μας απλήρωτες και το bonus (για όσους παίρνουν) μπαίνει στην χάση και στη φέξη χωρίς να μπορεί να γίνει προγραμματισμός.

Βέβαια δεν είναι όλα άσχημα! Έχουμε παραδείγματα κατακτήσεων και βελτιώσεων στην ΣΟΛ. Αυτά έγιναν όταν οι εργαζόμενοι οργανωθήκαμε και διεκδικήσαμε συλλογικά. Πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι μέλη της ΕΛΕΠΑ, συμμετείχαν στις τελευταίες απεργίες και κινητοποιήσεις. Πολλοί γίναν μέλη και ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις κατακτήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα:

  • Εξάμηνη άδεια μητρότητας για όλες τις ελέγκτριες που μέχρι πρότινος δεν δικαιούνταν
  • Παροχή εκπαιδευτικής άδειας στους εργαζόμενους που εξετάζονται σε επαγγελματικές εξετάσεις
  • Διατακτικές σίτισης
  • Ανάκληση αναστολών και παγώματος μισθών την περίοδο της καραντίνας
  • Υγειονομικά μέτρα προστασίας

Ταυτόχρονα δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους της ΣΟΛ, κάλυψη των δαπανών μετακίνησης, των σεμιναρίων και εξέταστρων, πληρωμή των υπερωριών, ένταξη του minimum bonus στον μισθό και πολλά άλλα.

Πρόσφατα (και κάτω από αυτή την πίεση) η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Αυξήσεις που αρχικά έγιναν διατακτικές και αυτές όχι για όλους, μιας και μπήκαν κριτήρια αξιολόγησης τα οποία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό όσους τις λαμβάνουν. Τελικά ανακοινώθηκαν μισθολογικές αυξήσεις που όμως έχουν δρομολογηθεί για αρκετούς μήνες αργότερα την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχει ξεφύγει και συνοδεύονται από αύξηση των ωρών χρέωσης που μπορεί να οδηγήσει γραφεία στο να μην «καλύπτουν» εργαζομένους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καθημερινό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των συναδέλφων. Εκτιμούμε πως αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν οργανωμένος αγώνας για να διεκδικήσουμε όσα εύλογα μας προβληματίζουν. Είναι ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί από κοντά, εκτός δουλειάς και για αυτό σας καλούμε σε Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων της ΣΟΛ, το Σάββατο 2 Απριλίου στις 6.30μμ στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ – Κάνιγγος 27, 5ο όροφος.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις