Η επιτροπή Λογιστών και Ελεγκτών Δυτικών Συνοικιών της ΕΛΕΠΑ συνδιοργανώνει εκδήλωση μαζί με το Παράρτημα Ιλίου του Εθνικού Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), παραρτήματα της περιοχής σωματείων Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού και τον Σύλλογο Γυναικών Ιλίου, με θέμα «Μην ναρκώνεις την ζωή και το μυαλό σου. Πάλεψε για την ζωή που έχεις ανάγκη», την Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 8μμ, στο Δημαρχείο Ιλίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι παρόντες όλοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την έναρξη ή την επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης:

  • Δυόμιση χρόνια πανδημίας, που σηματοδοτήθηκαν από το άγχος για την ίδια τη ζωή, από κοινωνική απομόνωση και αναστολή κάθε είδους δημιουργικής δραστηριότητας. Με αντιλαϊκά μέτρα που επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο και εντείνουν την οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα. Με αποθέωση της ατομικής ευθύνης, έναντι της συλλογικής κρατικής, και αυξημένη καταστολή. Υπήρξε πενταπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης («κοκαΐνη των φτωχών»), αύξηση στη χρήση κάνναβης που έφτασε το Μάρτιο του 2021 να αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της Αττικής. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν.
  • Πολιτικές συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, συντήρησης κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών που στερούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, πόσο μάλλον δημιουργικών επιλογών, μέσα στις οποίες η «φυγή» από τη δυσβάστακτη πραγματικότητα παίρνει χαρακτήρα «εκτόνωσης», «διεξόδου», «αυτοΐασης», κλπ. Είναι συνεχείς οι αναφορές του ΟΗΕ στη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τη χρήση ουσιών, πείρα που επιβεβαιώθηκε άλλωστε με τραγικό τρόπο και μέσα στα χρόνια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.
  • Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, διαμορφώνουν ανθρωπιστική κρίση και συνεχείς ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί πιο ευάλωτοι στη χρήση και την εξάρτηση. Άλλωστε η ιστορία έχει αποκαλύψει πολλές φορές το πώς ναρκωτικές ουσίες αξιοποιούνται στους πολέμους για να αντέξουν τις θηριωδίες όσοι στέλνονται βορά στα κανόνια, για να «επουλωθεί» η φρίκη και ο πόνος, αλλά και για να χειραγωγηθεί η αντίσταση των λαών απέναντι σε όλα αυτά.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πιστή στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ για τα ναρκωτικά επιμένει να:

  • Προσβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη από την κάνναβη – πρώτη ουσία εισόδου στον κόσμο των ναρκωτικών και κύρια ουσία χρήσης για το 30% των εξαρτημένων-, ανοίγοντας μεθοδικά το δρόμο για τη νομιμοποίηση και της «ψυχαγωγικής» χρήσης της, καθώς αυτό επιτάσσει η κερδοφορία.
  • Αποδυναμώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, που έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων οπιοειδών τα οποία αλλάζουν απλά την ουσία εξάρτησης.
  • Διαμορφώνει την κοινωνική αντίληψη πως η χρήση ουσιών αποτελεί σχεδόν ένα φυσικό φαινόμενο, μέσα από την αναπαραγωγή αντιεπιστημονικών θεωριών περί «λειτουργικής – μη λειτουργικής χρήσης», «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του σώματος», «ακίνδυνων ουσιών», «ατομικής ευθύνης στη χρήση και στη θεραπεία».

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί η εγκληματική εξέλιξη της έναρξης λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλαδή της καταδίκης των χρηστών στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου για χάρη της τουριστικής αίγλης, η οποία απαιτεί ένα κέντρο «καθαρό» και «ασφαλές». Ακόμα και αν αυτό σημαίνει προσφορά χώρου στον θάνατο, άτυπη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου τους. Κι έτσι απλά, με τη ρετσινιά του «ανίατου αρρώστου» η κοινωνία μετατρέπει το θύμα σε θύτη, κι ας είναι εκείνη που ύπουλα του έδωσε την πρώτη δόση, σβήνοντας παράλληλα κάθε ελπίδα για αλλαγή. Ναρκοθετώντας κάθε προσπάθεια πρόληψης, προσβάλλοντας τον αγώνα χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους που βρίσκονται ή ολοκλήρωσαν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Δεν κλείνουμε τα μάτια! Δε μένουμε απαθείς ! Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει – και όχι για τη ζωή που μας ορίζουν!

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου