Η ΚΔ της ΕΛΕΠΑ στηρίζει αμέριστα τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζόμενων και των διδασκόντων στα πανεπιστήμια, ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατέθεσε η κυβέρνηση και προχωράει για ψήφιση στη Βουλή. Στηρίζουμε το συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι και μέλη ΔΕΠ, απαιτώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, την  Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια.

Το σχέδιο νόμου – πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση αφορά στο σύνολο του τον λαό. Πρώτα και κύρια αφορά τα παιδιά των εργαζομένων καθώς δυναμώνουν οι φραγμοί στο δικαίωμα τους στη μόρφωση. Αφορά τα δικαιώματα των αποφοίτων στη δουλειά με δικαιώματα επάνω στο κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Αφορά τους αυριανούς εργαζόμενους στον κλάδο μας.

Όχι στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει μια διαδικασία μετατροπής των πανεπιστημίων σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και θ’ αγοράζονται. Οδηγούν τους αποφοίτους σε ένα ατελείωτο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα. Αυτές τις αλλαγές, τις παρουσιάζει σαν καινοτομία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Όμως ΔΕΝ είναι σύγχρονο και προοδευτικό

·         η αντικατάσταση της επιστημονικής γνώσης με αποσπασματικές γνώσεις και δεξιότητες που θα οδηγούν σε πτυχία χωρίς αντικείμενο

·         η αποσύνδεση των σπουδών και του πτυχίου από το επάγγελμα και την πρόσβαση σε αυτό

·         οι απόφοιτοι να στερούνται επαγγελματικά δικαιώματα

Η πολιτική που έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, έχει οδηγήσει

·         1 στους 3 αποφοίτους να δουλεύει σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασε,

·         17,5% των νέων αποφοίτων να είναι άνεργοι

·         500 χιλιάδες πτυχιούχοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ο νόμος – πλαίσιο είναι ένα σαρωτικό νομοσχέδιο, που μετατρέπει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έρευνα και την επιστήμη από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.

Αποσυνδέει ακόμα περισσότερο τα ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και τα οδηγεί στην αναζήτηση πόρων από δίδακτρα, από χορηγίες, από την προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», από την εμπορευματοποίηση της έρευνας κυρίως των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Δηλαδή οι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, που σφίγγουμε καθημερινά το ζωνάρι για να τα βγάλουμε πέρα με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, που δίνουμε καθημερινό αγώνα για να σπουδάσουν τα παιδιά μας, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια να ορθώνονται στο μέλλον και την προοπτική τους, στην προσπάθειά τους  να ακολουθήσουν τη σχολή που επιθυμούν, να εργαστούν στο αντικείμενό τους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, κι ενώ τα πανεπιστήμια είναι ήδη υποστελεχωμένα και μεγάλος όγκος των λειτουργικών αναγκών καλύπτεται από ελαστικά εργαζόμενους, με πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με το άγχος της ανασφάλειας, με λιγότερα δικαιώματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους και διδάσκοντες, ενώ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες.

Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν δεν έχει έρχεται για ν’ απαντήσει στην ανάγκη των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση, στα σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, στην έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, στην έλλειψη επαρκούς και ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, στη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους.

Για μια ακόμα ακόμα, τους μόνους που ωφελεί είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην ανώτατη εκπαίδευση, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των πανεπιστημίων.

Και για να τρέξουν αυτές τις μπίζνες απρόσκοπτα, φέρνει η κυβέρνηση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, θεσπίζει πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο και μηχανισμούς ελέγχου για φοιτητές, εργαζόμενους και διδάσκοντες, υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους. Η εμπειρία μας επιβεβαιώνει, όπως και με την εφαρμογή του νόμου – έκτρωμα του Χατζηδάκη, ότι πάντοτε η αντεργατική πολιτική έχει ως συμπλήρωμα τα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής.

ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός!

Ø     Για πτυχία με αξία που θα οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα!

Ø  Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης!

Ø  Για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της!

Ø  Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού!

Ø  Για επιστήμη και έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της

   κοινωνίας!