Στις 25 Ιανουαρίου 2023, το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ασφαλισμένους στο ΣΟΕΛ, για την απόφασή του να αυξήσει τις κρατήσεις των εργαζόμενων που ασφαλίζουν εξαρτώμενα μέλη στο ΣΟΕΛ, από 20€ τον μήνα (240€ τον χρόνο) στα 25€ τον μήνα (300€ τον χρόνο!), λόγω αύξησης των ασφαλίστρων του Ομαδικού συμβολαίου που έχει συνάψει το ΣΟΕΛ με την Εθνική Ασφαλιστική.

Αυτή η αύξηση δεν είναι η πρώτη. Θυμίζουμε ότι το 2014 που υπογράφηκε το συμβόλαιο ομαδικής ασφάλισης μεταξύ ΣΟΕΛ και Εθνικής Ασφαλιστικής, η επιβάρυνση για τον εργαζόμενο ήταν 12€ τον μήνα (144 ευρώ τον χρόνο), τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε στα 20€, για να φτάσει σήμερα στα 25€. Μάλιστα μας δόθηκε ολιγοήμερο περιθώριο «να ειδοποιήσουμε σε περίπτωση που επιθυμούμε την διακοπή της ασφάλισης των προστατευόμενων μελών σας».

Αυτό το σημαντικό έξοδο που προσπαθούν να προσθέσουν στις οικογένειες με προστατευμένα μέλη, δυστυχώς δεν είναι το μόνο πρόβλημα!

Ένα βασικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την ασφάλιση είναι η μεγάλη καθυστέρηση της αποζημίωσης των ιατρικών/φαρμακευτικών εξόδων. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το σύνολο των εξόδων πχ. επισκέψεις σε γιατρούς, θεραπείες, φάρμακα και τα αποζημίωση των χρημάτων αυτών (με την κάλυψη δαπάνης να ποικίλει) γίνεται από το ταμείο 3 – 4 μήνες μετά!

Τονίζουμε ότι ο μισθός των εργαζόμενων του κλάδου, ειδικά των νέων εργαζόμενων, συχνά δεν φτάνει ούτε για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα ως συνέπεια του κόστους διαβίωσης για ενοίκια, τρόφιμα, για ρεύμα, θέρμανση, το οποίο μάλιστα επωμίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι εργαζόμενοι και λόγω της τηλεργασίας.

Το πρόβλημα οξύνεται ειδικά για τους νέους γονείς. Για παράδειγμα, τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, τα οποία είναι 6 για το 1ο έτος της ζωής του παιδιού και ανέρχονται σε 600€, πληρώνονται επί τόπου από την οικογένεια αλλά θα καλυφθούν μετά από 3-4 μήνες. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο όπου ήδη η οικογένεια καλείται να καλύψει δυσθεώρητα έξοδα για τη γέννα, το γιατρό, τη νοσηλεία, που και αυτά αποζημιώνονται μήνες μετά. Σε συνδυασμό αφενός με τις πολύ ακριβές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου οι οποίες δεν καλύπτονται από το Ταμείο, αφετέρου με τις μεγάλες καθυστερήσεις και στα επιδόματα που λαμβάνει μια εργαζόμενη γυναίκα για το διάστημα που βρίσκεται σε άδεια λοχείας από το ΣΟΕΛ.

Όμως δεν «πέφτουμε από τα σύννεφα», ούτε με την αρνητική εξέλιξη της αύξησης των εισφορών, ούτε με το πολύ σοβαρό ζήτημα καθυστέρησης αποζημιώσεων εξόδων υγείας, που πονάει πολύ την τσέπη των εργαζόμενων! Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουμε μεγάλη πείρα από την λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων, που στηρίζονται στην «προσφορά – ζήτηση», στην «ανταποδοτικότητα», και που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες μας για δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία και ασφάλιση.

Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν νομοθετήσει την πολιτική ενίσχυσης των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτή η πολιτική έχει στόχο την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, την απαλλαγή του κράτους από το “κόστος” της Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Αυτή η πολιτική οδηγεί στο «αν έχεις λεφτά, ασφαλίζεσαι, έχεις φάρμακα, πας στον γιατρό, νοσηλεύεσαι. Αν δεν έχεις, γιατρέψου με μαντζούνια, δεν θα πάρεις φάρμακα, θα περιμένεις στην ουρά του υποχρηματοδοτημένου και αποψιλωμένου από γιατρούς και προσωπικό νοσοκομείο». Επίσης αυτή η πολιτική οδηγεί στην αύξηση του κόστους αυτών των υπηρεσιών, ώστε να μπει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για αυτούς που μέχρι χθες μπορούσαν να πάνε στους ιδιώτες.

Η θέση του σωματείου μας, συνολικά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και ό,τι συνδέεται με αυτήν (σύνταξη, Υγεία, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, φροντίδα, διακοπές κλπ.), σε συνδυασμό με γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για υψηλού επιπέδου παροχές υγείας και ασφάλισης ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, είναι πιο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ!

Το σωματείο μας με αίσθημα ευθύνης και με μόνο μέλημα του την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, έχει ζητήσει συνάντηση για τα οξυμένα αυτά προβλήματα με την Επιτροπή Λογαριασμού Υγείας και Οικονομικών καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ, με τα εξής αιτήματα:

  1. Καμία αύξηση στις εισφορές των εργαζόμενων για άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων.
  2. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της δαπάνης των εμβολίων.
  3. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για νοσοκομειακή περίθαλψη.
  4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ιατρικών επισκέψεων, ιατρικών εξετάσεων και φαρμακευτικών προϊόντων.
  5. Άμεση αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ιατρικών εξόδων. Να γίνεται η κατάθεσή τους από τους συναδέλφους, εύκολα, με ηλεκτρονικά μέσα και η έγκριση και αποζημίωση να γίνεται σε λιγότερο από 1 μήνα.
  6. Άμεση απόδοση του επιδόματος αδείας, κύησης και λοχείας αλλά και του επιδόματος γέννας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να γίνουν μέλη στο σωματείο του κλάδου μας και οργανωμένα να αντιπαλέψουμε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να διεκδικήσουμε με κριτήριο της δικές μας ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας και όχι της «αντοχές της οικονομίας», περιμένοντας κάποιον κυβερνητικό ή άλλο σωτήρα!

Η δύναμή μας είναι στα χέρια μας! Στον συλλογικό και οργανωμένο δρόμο! Στην αλληλεγγύη!