Στον κλάδο μας, οι μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες-γνωστές και ως «BIG4»-(αυτό)παρουσιάζονται ως «εταιρίες-πρότυπο». Μάλιστα πολλές από αυτές κάθε χρόνο παίρνουν διάφορα «βραβεία» και διακρίσεις, όπως η Deloitte Ελλάδας που για το 2022, ψηφίστηκε ως 1 από τις 20 «Great Place to Work», ή η PwC που βραβεύτηκε για τη στρατηγική εργασιακής ευελιξίας!

Όμως όπως λέει και ο λαός μας, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και για τις συγκεκριμένες εταιρίες, το αφήγημα των «εταιριών-πρότυπο» έχει προ πολλού καταρρεύσει και διαψευσθεί από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Σειρά αυτή τη φορά έχουν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων με πρακτική σε αυτούς τους χώρους.

Αυτές οι «εταιρίες-πρότυπο», τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους με πρακτική (υποχρεωτική ή προαιρετική πρακτική στα πλαίσια ολοκλήρωσης των σπουδών) στην οποία οι εργαζόμενοι πληρώνονται περίπου 300€ τον μήνα, μετά το τέλος της πρακτικής, δηλαδή τουλάχιστον 3 μήνες μετά. Διάστημα στο οποίο οι εργαζόμενοι βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για τη μεταφορά στη δουλειά, και παράλληλα ψάχνοντας πως να καλύψουν τα κόστη διαβίωσής τους. Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι καταγγελίες προς το σωματείο μας, πως οι εργαζόμενοι με πρακτικοί καλύπτουν και με το παραπάνω μεγάλο όγκο δουλειάς, αλλά αναγκάζονται να εργάζονται πάνω από 12 ώρες καθημερινά, Σαββατοκύριακα, φυσικά χωρίς πληρωμή υπερωριών, στο όνομα του «να μάθεις την δουλειά», «δεν έχουμε κόσμο», ακόμα και ως προϋπόθεση για να ανανεωθεί η σύμβαση του εργαζόμενου!

Οι «εταιρίες-πρότυπο», δεν αρκούνται στην αξιοποίηση αυτού του είδους της πρακτικής (μέσω σχολών), και εκμεταλλευόμενοι όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσλαμβάνουν εκ νέου τους εργαζόμενους που ολοκλήρωσαν την πρακτική τους, με νέες συμβάσεις πρακτικής με πετσοκομμένο μισθό και δικαιώματα.

Μάλιστα μεγάλη ελεγκτική του κλάδου πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα αφού προτείνει σε συνάδελφους που ολοκληρώνουν την πρακτική τους, να συνεχίσουν να εργάζονται με τίτλο κτήσης με 300 ευρώ το μήνα!

Οι ίδιες εταιρίες δηλαδή που κάθε χρόνο ανακοινώνουν κέρδη που σπάνε ρεκόρ, όπως πρόσφατα η EY που γιόρτασε ότι είναι πρώτη στα κέρδη της σε σχέση με τις άλλες ελεγκτικές και με μεγάλη διαφορά, προσλαμβάνουν κάθε χρόνο με χειρότερες εργασιακές συνθήκες, τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια που οδηγούν ακόμα και σε παραιτήσεις συναδέλφων.

Φανερώνεται λοιπόν πως όχι απλά δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την αύξηση των κερδών τους, αντίθετα είναι προϋπόθεση για να αυξήσουν τα κέρδη τους να χειροτερεύει η δική μας ζωή!

Κάνεις εργαζόμενος με πρακτική μόνος!

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συνάδέλφισσα που εργάζεται με πρακτική να έρθει σε επαφή με το σωματείο του κλάδου, να γίνει μέλος και να παλέψουμε οργανωμένα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για κατοχυρωμένα δικαιώματα και για τους εργαζόμενους με πρακτική!

Διεκδικούμε:

-Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στην οποία προβλέπεται πρακτική άσκηση των φοιτητών και σπουδαστών, με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα με ωράριο 5 ώρες ημερησίως για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως φοιτητές-σπουδαστές

-Εδώ και τώρα να σταματήσει για όλους τους εργαζόμενους το αίσχος με τις ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες

-Κατοχύρωση 7ωρου-5νθήμερου-35ώρου