Την ώρα που οι εταιρείες του κλάδου καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας για μία ακόμα χρονιά, η εντατικοποίηση και οι απλήρωτες υπερωρίες έχουν φτάσει στο απροχώρητο, πάντα στο όνομα των ασφυκτικών deadlines που επιβάλλονται από το κράτος και την εργοδοσία.

Στα λογιστικά γραφεία, τα λογιστήρια επιχειρήσεων και στις λογιστικές εταιρείες ξέρουμε από την εμπειρία μας ότι ο λεγόμενος «ψηφιακός μετασχηματισμός» που πέφτει στις δικές μας πλάτες, αντί να λειτουργεί ευεργετικά με μείωση του χρόνου εργασίας, με καλυτέρευση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας, οδηγεί στην εντατικοποίηση, στην αύξηση του εργάσιμου χρόνου με ταυτόχρονη αναλογικά μείωση των αποδοχών.

Στις ελεγκτικές – συμβουλευτικές εταιρείες του κλάδου, η δεκάωρη δουλειά τείνει να γίνει κανονικότητα καθώς η εργοδοσία αξιοποιεί την τηλεργασία, πέραν του δηλωμένου ωραρίου, για να μη δηλώνει – και να μην πληρώνει – τις ατέλειωτες υπερωρίες μας. Οι νέοι συνάδελφοι που κάνουν την πρακτική τους, είναι αντιμέτωποι με την ασυδοσία των εργοδοτών, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τις υπερωρίες.

Τα εξαντλητικά ωράρια, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη κοινωνικού και προσωπικού ελεύθερου χρόνου, την στέρηση δυνατότητας αναψυχής, την αποδιοργάνωση της οικογενειακής ζωής. Οι εργαζόμενοι χάνουν οποιαδήποτε κοινωνική επαφή και επικοινωνία, στερούνται την δυνατότητα συμμετοχής σε συλλογικές δραστηριότητες, μένουν μακριά από την κοινωνική δράση, αφού καλούνται να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ και να είναι συνεχώς stand by για οτιδήποτε χρειαστεί ο εργοδότης.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Το σωματείο μας, μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει την σταθερή πια καταστρατήγηση του ωραρίου στον κλάδο μας και έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε εργοδότες, στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αναδειχθεί το οξύτατο πλέον πρόβλημα.

Γνωρίζουμε ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το ΣΕΠΕ-ειδικά τώρα πια ως Ανεξάρτητη Αρχή- είναι έργο όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, οι οποίες έχουν πρακτικά νομιμοποιήσει το ξεχείλωμα του ωραρίου και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αντίστοιχα γνωρίζουμε και τις ευθύνες του Υπ. Εργασίας, που για ακόμη μια φορά προκαλεί με την στάση του μπροστά στο οξυμένο αυτό ζήτημα, αφού μας παραπέμπει στην Ανεξάρτητη πλέον Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί το Υπουργείο όπως μας απάντησε και δίκιο να μας δώσει δεν μπορεί να κάνει κάτι!

Εμείς συνάδελφοι έχουμε ξεκάθαρο πως ότι έχουμε καταφέρει και στον κλάδο και συνολικά οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, είναι μέσα από την συλλογική και οργανωμένη μας δράση σε κάθε χώρο δουλειάς,σε κάθε γειτονιά. Γι’ αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να έρθει σε επαφή με το Σωματείο, να γίνει μέλος και να μην μείνει μόνος απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

Να οργανώσουμε με ακόμα καλύτερους όρους την πάλη μας μέσα σε κάθε χώρο, βάζοντας μπροστά και κλιμακώνοντας τον αγώνα μας για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας,σε λογιστήρια, λογιστικά γραφεία, λογιστικές, ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρίες.

Διεκδικούμε

  • την πληρωμή των υπερωριών από την πρώτη ώρα και τη μείωση του χρόνου εργασίας σε σταθερό 7ωρο-πενθήμερο-35ωρο ωράριο, αίτημα που είναι υπερώριμο με βάση τις σημερινές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες μας.
  • Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και δεν εξανεμίζονται πριν καν τελειώσει ο μήνας, στο νοίκι, το σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς!

Η εμπειρία από το δικό μας αλλά και άλλους κλάδους δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι κάνουν τον αγώνα δική τους υπόθεση, πετυχαίνουν νίκες που βελτιώνουν τη ζωή τους και θέτουν τις προϋποθέσεις για νέες κατακτήσεις.

Σε καλούμε να έρθεις σε επικοινωνία με το σωματείο για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις, να γίνεις μέλος του και να συμμετέχεις ενεργά στη ζωή και τη δράση του.

Καμία αναμονή σε κυβερνητικούς και άλλους σωτήρες!

Όλοι και όλες στον αγώνα για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!