Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, Απεργούμε

  • Να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών
  • Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, 12.30μμ Προπύλαια

Προσυγκέντρωση της επιτροπής μαζί με ΕΛΕΠΑ – 11.30πμ – Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου

Ανταποκρινόμαστε στο απεργιακό κάλεσμα της ΕΛΕΠΑ, της ΠΟΛ, του ΕΚΑ και στην συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. Καλούμε όλους τους συναδέλφους της ΣΟΛ να συμμετέχουν. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει 100αδες εργατικές οργανώσεις, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις και δίκαιες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών. Μετατρέπουμε την οργή σε αγώνα! Με την μαζική συμμετοχή μας στην απεργία στέλνουμε μήνυμα πως ΔΕΝ θα σιωπήσουμε – ΔΕΝ θα αφήσουμε το έγκλημα να ξεχαστεί – ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι!

Στην εποχή της τεράστιας τεχνολογικής ανάπτυξης, των επενδύσεων που αποφέρουν δις € κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ο λαός ζει «από τύχη» αφού μετακινείται με «τυφλά» τρένα, με λεωφορεία και καράβια «χρέπια», εργάζεται/ζει/πάει σχολείο σε περιοχές και κτίρια χωρίς αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, χωρίς αντισεισμική θωράκιση. Η αιτία αυτής της αντίφασης βρίσκεται στο επιχειρηματικό κέδρος!

Η εμπορευματοποίηση και η λειτουργία με κριτήριο το κέδρος οδηγούν στο να θεωρείται η προστασία της ζωής ως «επένδυση που δεν βγάζει τα λεφτά της». Κυβερνήσεις, εργοδότες και οι παπαγάλοι τους προσπαθούν κάθε φορά να πείσουν ότι φταίει το «ανθρώπινο λάθος» και η κακοδιαχείριση των εκάστοτε προηγούμενων. Η αλήθεια είναι όμως ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται στην πολιτική της Ε.Ε. για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, σε όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, στην HellenicTrain και τον ΟΣΕ που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Μια σύντομη αναδρομή: Το 2009 επί ΠΑΣΟΚ γίνεται το σπάσιμο του τότε ΟΣΕ σε πολλές εταιρίες (2ο σιδηροδρομικό πακέτο της ΕΕ για απελευθέρωση των μεταφορών). Το 2013 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τρέχουν την ιδιωτικοποίηση. Το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζεται η υπηρεσία της διαχείρισης και της υποδομής από τις μεταφορές με ευρωπαϊκή οδηγία. Το 2017, πωλείται για 45 εκατομμύρια ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Ιταλική Εταιρεία πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ. Σύμβαση που ανανέωσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022, δίνοντας επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ στην ιταλική επιχείρηση για 15 χρόνια, για να εκτελεί την.. “άγονη γραμμή” Αθήνα – Θεσσαλονίκη!

Όλοι αυτοί αδιαφόρησαν στις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις στην ασφάλεια των δρομολογίων και στο σιδηροδρομικό έργο, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και λίγες μέρες πριν το δολοφονικό έγκλημα. Όλοι αυτοί έβγαζαν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των σωματείων που είχαν ως αίτημα τα μέτρα προστασίας στα μέσα μετακίνησης και στους χώρους εργασίας. Οι παπαγάλοι τους, κατηγορούσαν του απεργούς ως τεμπέληδες και χαραμοφάηδες που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό…

Ενδεικτικό της ξετσιπωσιάς τους είναι ότι η απεργία των σιδηροδρομικών, την μέρα μετά το εγκληματικό δυστύχημα, οδηγήθηκε στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη, καθώς και το απρόκλητο και βάναυσο αστυνομικό χτύπημα στις μεγάλες συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών.

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Η 8η Μάρτη, μέρα σύμβολο του αγώνα για την εργαζόμενη γυναίκα, φέτος θα τιμηθεί με τη συμμετοχή μας στην Πανεργατική απεργία! Όλοι εμείς που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Απαιτούμε:

  • Καμία συγκάλυψη το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη. Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.
  • Απαιτούμε σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων
  • Κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα
  • Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς

Παράλληλα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για υπογραφή ΣΣΕ στην εταιρία και στον κλάδο μας που να εξασφαλίζει μέτρα υγιεινής-ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση στις διατακτικές σε διοικητικό και ελεγκτικό προσωπικό χωρίς προϋποθέσεις, κάλυψη των διδάκτρων – εξετάστρων – συγγραμμάτων για τα μαθήματα, κάλυψη εξόδων μετακίνησης κ.α.

Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου