Σαν αποτέλεσμα της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ με επίκεντρο την Silicon valley bank, ο CEO και ιδιοκτήτης της επιχείρησης ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης στους 1.200 εργαζόμενους της παγκόσμια, ότι θα υιοθετηθούν μέτρα «περικοπής κόστους» που θα έχουν αντίκτυπο στον αριθμό των εργαζομένων.

Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των στελεχών της εταιρείας για την πολυαναμενόμενη είσοδο της εταιρίας στο αμερικάνικο χρηματιστήριo, κάτι για το οποίο καλούσαν τους τελευταίους μήνες όλους τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη και να προσπαθήσουν ακόμα πιο σκληρά, να παραδίδουν όλο και νωρίτερα με deadlines και χρονοδιαγράμματα που γίνονταν πιο πιεστικά, έσκασε η «βόμβα» της SVB. Και από την μια μέρα στην άλλη, οι εργαζόμενοι από «πολύτιμοι συνεργάτες» έγιναν «περιττό κόστος» και η επιχείρηση-«best place to work» φανέρωσε το αληθινό της πρόσωπο, αυτό της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων και των μαζικών απολύσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρία προχωρά σε μαζικές απολύσεις. Κάτι αντίστοιχο έγινε το διάστημα της πανδημίας που και πάλι σε μία μέρα ανακοινώθηκαν πάνω από 120 απολύσεις, λόγω «οικονομικού πλήγματος στον Τουρισμό και στις Μεταφορές», όπως είχαν πει στους εργαζόμενους τότε.

Συναδέλφοι της Blueground,

σας καλούμε να μην μείνει κανείς εργαζόμενος μόνος του, να μην δεχθεί κανένας να χάσει τη δουλειά του! Οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με τον αγώνα τους, όταν είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους μπορούν να βάλουν εμπόδια, να ανατρέψουν τα σχέδια των εργοδοτών και να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Το σύνθημα που αναδείχθηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας κόντρα στο μέτωπο κυβερνήσεων-εργοδοτών που τσακίζει τα δικαιώματα τους, τους θεωρεί περιττό κόστος και στην πρώτη στραβή τους ξεφορτώνεται υπενθυμίζοντας τους ότι το «οικογενειακό περιβάλλον» ισχύει μόνο για να επωμιστούν οι εργαζόμενοι την ζημία.

ΑΠΑΙΤΟΎΜE:

  • Να μην γίνει καμία απόλυση
  • Να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας
  • Να μην γίνει καμία μείωση στους μισθούς

Η Κ.Δ. της ΕΛΕΠΑ

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου