Πρόσφατη έρευνα καταλήγει πως στην 8η και 10η θέση για “best workplace for women” για το 2023 είναι η Grant Thorton και η Deloitte, αντίστοιχα.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πεισματάρα. 

Οι εργαζόμενες του κλάδου βιώνουν από πρώτο χέρι τί σημαίνει «best workplace». Σημαίνει μισθοί που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, 12ωρη εργασία, ατελείωτες υπερωρίες -σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτες-, εντατικοποίηση στο κόκκινο. Μάλιστα με την τηλεργασία να έχει μονιμοποιηθεί, τα παραπάνω αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση.

Ενδεικτικά της εντατικοποίησης της εργασίας και της συστηματικής παραβίασης του ωραρίου, είναι η τακτική αυτών των 2 εταιριών σε πρόσφατους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας. “Φυγάδευαν” το προσωπικό τους άρον-άρον, από όπου μπορούσαν μέχρι και από τα παράθυρα, για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο αφού δεν είχαν δηλωθεί για υπερωριακή απασχόληση! Εδώ μάλιστα προκύπτει και το πολύ σοβαρό ζήτημα του κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των συναδέλφων μας. Και να φανταστεί κανείς ότι αυτές οι εταιρίες ήταν από τις πρώτες που έβγαλαν ανακοινώσεις για τον σεισμό στην Τουρκία και το έγκλημα στα Τέμπη. Όταν όμως υπάρχει κίνδυνος για «διατάραξη» της defacto 12ωρης δουλειάς και των ατελείωτων υπερωριών, τότε δεν είναι και τόσο..ευαίσθητοι! Mάλιστα, βάσει μελέτης της ίδιας της Deloitte, οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν ανησυχητικά επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης! Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των γυναικών υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα άγχους τους είναι υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και σχεδόν οι μισές αισθάνονται εξουθενωμένες!

Τα μεγάλα λόγια για εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, για προστασία της μητρότητας μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί, αφού αυτή η «εξισορρόπηση» σταματά εκεί που αρχίζουν τα deadlines των projects στις περιόδους αιχμής που τείνουν να είναι 12 μήνες το χρόνο… Δε θα ξεχάσουμε εξάλλου τις «συμβουλές» ακόμα και γυναικείων στελεχών προς τις εργαζόμενες στα meetings να αυξήσουν τα μέτρα αντισύλληψης σε αυτές τις περιόδους!!

Μόλις το 2020 και μετά από πολλές παρεμβάσεις από το σωματείο μας και την Ομοσπονδία μας, καταφέραμε να δικαιούνται οι εργαζόμενες σε αυτές τις εταιρίες στο ελεγκτικό τμήμα, άδεια μητρότητας αντίστοιχης του 6-μηνου του ΟΕΑΔ. Μέχρι τότε οι εργαζόμενες έπρεπε να γυρίσουν στην εργασία τους με 2-3 μηνών μωρό, ή αναγκάζονταν να πάρουν την ετήσια άδεια τους μέχρι και άδεια άνευ αποδοχών για να παρατείνουν αυτό το διάστημα!

ΥΓ. Πρώτη στην λίστα”best workplace for women” βρίσκεται η Blueground, εταιρία που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε απολύσεις στο 17% του προσωπικού της, εκ των οποίων εργαζόμενη έγκυος 8 μηνών και εργαζόμενη σε άδεια τοκετού! Οι απολύσεις μάλιστα έγιναν για..προληπτικούς λόγους, αφού η εταιρεία το 2022 διπλασίασε τα έσοδα της και ήταν “best year ever”!

Για τις γυναίκες εργαζόμενες του κλάδου μόνο προκλητικές μπορεί να είναι αυτές οι βραβεύσεις και αν κάτι μας επιβεβαιώνουν είναι θέση που πρέπει να πάρει κάθε εργαζόμενη γυναίκα στον αγώνα.

Αυτή είναι η πραγματική διέξοδος στα προβλήματά μας, για να διεκδικήσουμε

  • αυξήσεις στους μισθούς,
  • υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα,
  • 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο,
  • πλήρη κάλυψη της προστασίας του γυναικείου οργανισμού και ουσιαστική προστασία της μητρότητας
  • ελεύθερο χρόνο για την κοινωνική μας ζωή για ουσιαστική επαφή με τα παιδιά μας.