To προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας είχε προχωρήσει σε παρέμβαση και καταγγελία σε Υπουργείο εργασίας και Επιθεώρηση εργασίας, για την συστηματική καταστρατήγησή του ωραρίου και τις ατελείωτες -και πολλές φορές απλήρωτες- υπερωρίες. Ειδική αναφορά είχαμε κάνει στους συναδέλφους μας με πρακτική που βρίσκονταν σε καθεστώς αδήλωτης υπερωριακής απασχόλησης συστηματικά.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στην PwC και στην Deloitte, στην πρώτη πάνω από 50 εργαζόμενοι «φυγαδεύτηκαν» στα υπόγεια της εταιρίας, στην δεύτερη τους έδιωξαν άρoν-άρoν για να μην επιβληθεί πρόστιμο στις εταιρίες, αφού δεν είχαν δηλωθεί για υπερωριακή απασχόληση!

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργοδότες του κλάδου ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, αντίθετα φαίνεται να παγιώνεται ως πρακτική, κάθε φορά που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί «χτυπάνε την πόρτα». Όπως πριν λίγους μήνες η Grant Thornton, που κατά την διάρκεια ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, «φυγάδευσε» τους εργαζόμενους από τα παράθυρα!

Αφενός περιστατικά σαν κι αυτό είναι ενδεικτικά της εντατικοποίησης της εργασίας, της συστηματικής παραβίασης του ωραρίου και μάλιστα χωρίς πληρωμή υπερωριών, “για να βγει το project” όπως λένε.

Αφετέρου, προκύπτει το πολύ σοβαρό ζήτημα του κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των συναδέλφων μας! Και να φανταστεί κανείς ότι αυτές οι εταιρίες ήταν από τις πρώτες που έβγαλαν ανακοινώσεις για τον σεισμό στην Τουρκία και το έγκλημα στα Τέμπη, και μάλιστα προχώρησαν σε εκπαίδευσή προσωπικού ώστε να αντιμετωπίζουν έκτακτές καταστάσεις. Όταν όμως υπάρχει κίνδυνος για «διατάραξη» της de-facto 12ωρης δουλειάς και των ατελείωτων -και αδήλωτων- υπερωριών, τότε δεν είναι και τόσο..ευαίσθητοι!

Αρωγό στα παραπάνω φυσικά έχουν το Υπουργείο Εργασίας, που σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας του, αφού όταν κάναμε την καταγγελία και ζητήσαμε συνάντηση, μας παρέπεμψε στην Επιθεώρηση εργασίας αφού όπως μας είπαν «δεν μπορούν να κάνουν κάτι, δεν έχουν δικαιοδοσία»! Ποιοι; To Υπουργείο Εργασίας, για το τί γίνεται στους χώρους δουλειάς. Ευθύνες έχει και η Επιθεώρηση Εργασίας αφού παρά τα αιτήματα μας, ώστε το σωματείο να είναι παρών στους ελέγχους που κάνει, ως άμεσος ενδιαφερόμενος, αυτά έχουν αγνοηθεί!

Όλα τα έχουμε ακούσει και όλα τα έχουμε δει! Φτάνει πια!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον κλάδο και στις ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας και να γίνουν μέλη του. Να μην επιτρέψουμε να εργαζόμαστε με τέτοιους όρους, με τον μανδύα μάλιστα της «επαγγελματικής εξέλιξης» και του «έτσι είναι η δουλειά σε ελεγκτική, τί να κάνουμε!».

Η πείρα δείχνει ότι κατακτήσεις μπορούμε να έχουμε όταν επιλέγουμε τον δρόμο του συλλογικού αγώνα, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας και όχι όταν μένουμε μόνοι, αναμένοντας κάποια λύση από κυβερνητικούς ή άλλους σωτήρες. Αυτό αποδεικνύουν οι αγώνες στην E-food, στην Cosco, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού. Αυτό αποδεικνύουν οι αγώνες στον κλάδο μας, που κατακτήσαμε να πληρώνονται οι υπερωρίες σε εταιρίες που παρεμβήκαμε, να τηρείται το ωράριο- κάτι το όποιο γίνεται μετά την τελευταία παρέμβασή μας– , να παρθούν πίσω απολύσεις, να δοθούν δεδουλευμένα και χρωστούμενα, να δοθούν αυξήσεις. Με αγώνες και παρεμβάσεις καταφέραμε οι εργαζόμενες στο ελεγκτικό κομμάτι να παίρνουν άδεια αντίστοιχης του 6μηνου του ΟΑΕΔ που δεν το δικαιούνταν όλα αυτά τα χρόνια!

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικές Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, καταβολή τριετιών
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για κατοχυρωμένο πλαίσιο δικαιωμάτων.
  • Σταθερή δουλειά, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες-από την πρώτη ώρα πληρωμή ως υπερωρία.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.