Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Εργαζόμενοι της Grant Thornton,

Το προηγούμενο διάστημα λάβαμε καταγγελίες από εργαζόμενους της Grant Thornton για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε πολύμηνο project σε βιομηχανική εταιρία.

Οι καταγγελίες αφορούσαν εργαζόμενους που έπρεπε να φέρουν εις πέρας εργασίες για τις οποίες δεν τους δόθηκαν τα αναγκαία και προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Ενδεικτικά, δεν δόθηκαν μάσκες πάρα μόνο έπειτα από απαίτηση των ίδιων των εργαζόμενων οι οποίες όμως δεν εφάρμοζαν σωστά. Τα γάντια μίας χρήσης που δόθηκαν,για ορισμένες περιπτώσεις, ήταν ακατάλληλα για υλικά όπως επικίνδυνα μέταλλα, αιχμηρά προϊόντα, ληγμένα, με λάδια, κ.α. Μάλιστα η εργοδοσία καλούσε τους εργαζόμενους να είναι φειδωλοί με την συχνή αντικατάστασή τους για οικονομικούς λόγους! Επίσης λόγω των συνθηκών, εργαζόμενοι παρουσίασαν μυοσκελετικά προβλήματα (μέση, τενοντίτιδα), αδιαθεσία κ.ά.

Η εργοδοσία γνώριζε, αλλά αδιαφορούσε. Αφενός είναι στην ευθύνη της διοίκησης της εταιρίας οι δεκάδες εργαζόμενοι που στάλθηκαν σε αυτό το project, αφετέρου υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν λόγω των συνθηκών, κ ενημέρωσαν την διοίκηση σχετικά με τον λόγο παραίτησης τους.

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Εργαζόμενοι βρίσκονται συνεχώς απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι και όλα στο όνομα του κέρδους, για “να βγει το project”.

Δηλαδή σε μια περίοδο που ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες κυριολεκτικά θησαυρίζουν, με τα νέα project που αναλαμβάνουν και τις νέες ευκαιρίες στα πλαίσια της ψηφιοποίησης, οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν είτε αφορά το μισθό μας, το ωράριο μας, ακόμα και την υγεία και την ασφάλεια μας!Ειδικά εργαζόμενοι σε “ειδικά” project, όπως τα ονομάζουν οι εργοδότες, που προσλαμβάνονται με πρακτική, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Συνάδελφοι,

Η δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε τόσο στη δουλειά όσο και σε όλες τις πτυχές της ζωής μας έχει αιτία το κέρδος, μπροστά στο οποίο δεν υπολογίζουν ούτε ανθρώπινες ζωές. Όμως δεν είναι μονόδρομος να ζούμε έτσι. Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη όταν δρούμε συλλογικά και οργανωμένα να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωή μας στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα. Έτσι έχουμε καταφέρει, μέσα από την δράση του σωματείου μας, να πληρωθούν υπερωρίες, να δίνονται εκπαιδευτικές άδειες, να παρθούν πίσω απολύσεις, να δίνεται άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ κ.ά.

Γιαυτό μην μένεις μόνος!

Έλα σε επαφή με το σωματείο σου! Γίνε μέλος και ενίσχυσε το στις αρχαιρεσίες του!

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου