Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με «φερετζέ» την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1152 της ΕΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε σε διαβούλευση το νέο αντεργατικό σχέδιο νόμου, με το οποίο τορπιλίζεται η πενθήμερη εργασία, νομιμοποιείται και εμπεδώνεται η εργασία σε τουλάχιστον δύο εργοδότες και μέχρι 13 ώρες τη μέρα, ενισχύεται παραπέρα η «ευελιξία» με τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών», διευκολύνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ εντείνεται και η καταστολή των αγώνων και της απεργίας, καθώς η περιφρούρησή της απεργίας τιμωρείται ποινικά. Το νέο αντεργατικό έκτρωμα έρχεται μετά τον νόμο Χατζηδάκη και τη θεσμοθέτηση του απλήρωτου 10ωρου, των αυξημένων και πιο φθηνών υπερωριών, όπως και πλήθος άλλων αντεργατικών διατάξεων.
Απογείωση της εργασίας – «λάστιχο»
Το νομοσχέδιο με τον προκλητικό τίτλο «για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ», είναι η νομιμοποίηση της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ έθρεψαν. Είναι η παραπέρα «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, για δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης, καθώς «νομιμοποιεί» κάθε «ευέλικτη» μορφή απασχόλησης, με μοναδικό προαπαιτούμενο να ενημερώνεται «έγκαιρα» ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του για τους όρους (διάρκεια εργασίας, έναρξη και λήξη, τόπο εργασίας, αμοιβή και τρόπους αμοιβής κ.ά.). Δηλαδή, ο εργαζόμενος δεν έχει ούτε προσωπικό ελεύθερο χρόνο ούτε προγραμματισμό και πρέπει να είναι διαθέσιμος να εργαστεί ανά πάσα στιγμή. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς και ο αξιοπρεπής μισθός είναι «παρωχημένη κατάσταση»!, εμπόδιο στην ανάπτυξη των ιερών καπιταλιστικών κερδών που οι εργαζόμενοι πρέπει να θυσιάζουν τα δικαιώματά τους.
Όταν ήδη στον κλάδο μας, με την εφαρμογή και της τηλεργασίας έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος αφού απογειώθηκε η δουλειά 24/7, το διαρκές standby για να «βγουν» οι προθεσμίες και πληθαίνουν οι προσλήψεις με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.
«Κανονικότητα» και το 13ωρο
Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13ωρες δουλειάς την ημέρα σε πάνω από έναν εργοδότη. Μάλιστα, με πομπώδες και εξοργιστικό ύφος, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει ότι «πλέον επιτρέπεται η δεύτερη δουλειά αν κάποιος το επιθυμεί»! Μόνο που οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταφεύγουν σε μια δεύτερη εργασία μετά από ένα πλήρες ωράριο, δεν το κάνουν για χόμπι, αλλά από ανάγκη, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν με τους μισθούς πείνας που έχουν επιβληθεί στην αγορά εργασίας και την ακρίβεια να «τσακίζει κόκαλα». Με δεδομένο μάλιστα ότι με το νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας, η πρόβλεψη για 13ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του, ενώ στο νομοσχέδιο δε γίνεται και καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση. Επιπλέον στοιχείο είναι ότι καταργείται στην ουσία ακόμα και η υποχρέωση που υπήρχε στους εργοδότες για την καταβολή προσαυξήσεων για υπερεργασία και υπερωρία (στο 8ωρο), εφόσον με διαφορετικούς ΑΦΜ θα μπορούν να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες τη μέρα.
Όταν ήδη στον κλάδο, και μάλιστα πολύ πριν το νόμο Χατζηδάκη, το 10ωρο είναι κανονικότητα, αφού οι μεγάλοι εργοδότες πέταξαν το διάλειμμα εκτός 8ωρου και κατάργησαν την πληρωμή της υπερεργασίας, συμψηφίζοντάς την πληρωμή της με τις κανονικές αμοιβές! Μάλιστα το θράσος τους φτάνει στο σημείο να λένε ότι οι εργαζόμενοι έχουν την «επιλογή» να κάνουν υπερωρίες για να αυξήσουν τον μισθό τους (και αυτό αν και πόσο αποζημιώνονται οι υπερωρίες), ομολογώντας πως ο μισθός δεν φτάνει για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!
Αποτελειώνουν και το 5ήμερο!
Στο νομοσχέδιο τορπιλίζεται η πενθήμερη εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών, εκτινάσσοντας αυτόματα το ωράριο εργασίας από τις 40 στις 48 ώρες και με «τυράκι στη φάκα» της εξαντλητικής υπερεργασίας την αύξηση του ημερομισθίου κατά 40% την 6η μέρα απασχόλησης. Μέχρι σήμερα αν λείπουν χέρια από αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων από τη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων. Αντ’ αυτού υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη των βιομηχάνων, αντί για προσλήψεις να ξεζουμίζουν το ίδιο υπάρχων προσωπικό μέχρι τελικής πτώσεως. Έτσι η υψηλή ανεργία αξιοποιείται για το πάγωμα των τριετιών, δηλαδή ο συσσωρευμένος κόπος των εργαζομένων από την προϋπηρεσία τους, μέχρι αυτή να πέσει κάτω από 10%.
Στο νομοσχέδιο μάλιστα σβήνει η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Επίσης η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται απλά με εντολή του εργοδότη, κι όχι με “αίτημα” του εργαζόμενου όπως ίσχυε. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ της μη αποζημίωσης σε περίπτωση που καταγγελθεί σύμβαση πριν τους 12 μήνες ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη.
Ποινικοποιούν το δικαίωμα στην απεργία!
Για να ολοκληρωθεί η εργασιακή ζούγκλα και για να πατήσει πιο γερά στα ποδάρια της η σύγχρονη σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου. Ως κερασάκι στην τούρτα λοιπόν, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Η προστασία της εργασίας δεν είναι η προστασία των απεργοσπαστικών μηχανισμών που χτυπούν άμεσα το δικαίωμα στην απεργία που τάχα η κυβέρνηση το προασπίζει. Προστασία της εργασίας σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις των μισθών, σταθερή και μόνιμη δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς δηλαδή ότι το νομοσχέδιο τσακίζει. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστείλει, να χτυπήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στον αντεργατικό όλεθρο, στη δουλειά ως τα γεράματα, στη διαρκή ομηρία μέσω της ευελιξίας, στην κακοπληρωμένη εργασία.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δεν ανεχόμαστε την εργασιακή ζούγκλα που προβάλλουν ως σύγχρονο και ρεαλιστικό! Είμαστε σε επιφυλακή για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή. Μπαίνουμε μπροστά, μαχητικά, να υπερασπιστούμε το δίκιο μας! Να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, και να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με υπογραφή της κλαδικής μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της μητρότητας, σύγχρονα δικαιώματα. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.
Συμμετέχουμε όλοι μαζικά στην μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο μεγάλο θέατρο του πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο).