ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 

στις 6:30 μμ , στα γραφεία μας,  Κάνιγγος 27, 5ος όροφος Αθήνα

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

Το σύνθημα αυτό που ακουμπάει όλες τις πτυχές της ζωής μας, αποτυπώνει τους δύο κόσμους που συγκρούονται.

Από την μία οι εργαζόμενοι  που δεχόμαστε επίθεση, με την ακρίβεια και το κόστος ζωής να  τσακίζουν το εισόδημα μας, με την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, με την ανασφάλεια, τις απολύσεις, με  τις σχέσεις εργασίας και τα ωράρια – λάστιχο, όλα εκείνα που διαλύουν την ζωή μας.

Tα παραπάνω αφορούν και τον δικό μας κλάδο αφού από την μία βλέπουμε την τεράστια κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και από την άλλη συναντάμε ατελείωτες ώρες δουλειάς, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, τις πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς μας, την μη καταβολή των ιατρικών εξόδων στους συνάδελφους που είναι ασφαλισμένοι στο ΣΟΕΛ.

Απέναντι όμως σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της διεκδίκησης και της πάλης για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ  με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων. 

Από την άλλη η κυβέρνηση, περιφρουρώντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αναμένεται να εκκινήσει και φέτος τη διαδικασία για «αύξηση» στον κατώτατο μισθό με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των ομίλων. Θα επιχειρήσει δηλαδή να αξιοποιήσει αυτήν τη συζήτηση προκειμένου να βάλει στον πάγο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για ουσιαστικές αυξήσεις, για υπογραφή ΣΣΕ απέναντι στα απανωτά κύματα ακρίβειας, κάτι που για μας πρέπει να είναι καθαρό: ότι μισθοί με κριτήριο τις «αντοχές» της εργοδοσίας σημαίνουν μόνιμη πρέσα στη ζωή μας, και ουσιαστική ανάσα δεν υπάρχει όσο θωρακίζεται η κερδοφορία των ομίλων.

Μπορούμε λοιπόν να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, την στιγμή που στερούμαστε τα στοιχειώδη, που το κόστος ζωής απογειώνεται:

  • με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μέσα από το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αναγκάζει τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φροντιστήρια και την φοίτηση των παιδιών τους στα δημόσια πανεπιστήμια. Άλλωστε έχουμε εμπειρία σαν κλάδος τι σημαίνει ιδιωτική εκπαίδευση. Τόσα μεταπτυχιακά με υπέρογκα δίδακτρα, τόσα σεμινάρια και υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις με μεγάλο κόστος, ACCA, IESOEL.
  • με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, όπου η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτη. Οι ιώσεις, ο covid, φανερώνουν ακόμη περισσότερο τις ελλείψεις σε υποδομές, σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
  • γιατί ενώ υλοποιούνται  τεράστιες κερδοφόρες επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» αναγκαζόμαστε  να  πληρώνουμε  πανάκριβα  την ενέργεια, τα καύσιμα, με την τιμή της κιλοβατώρας στην ηλεκτρική ενέργεια  να είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020.
  • με την  ακρίβεια και τον  πληθωρισμό να καταβροχθίζουν το εισόδημά μας, την ίδια ώρα  που 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα είχαν πάνω από 25 δις κέρδη. Ειδικά στα τρόφιμα, στα σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια, στη ναυτιλία κλπ

Η απαξίωση και υποχρηματοδότηση των κρίσιμων για τις λαϊκές ανάγκες υποδομών στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, τις υπηρεσίες  για την πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Όπως  επίσης αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να δίνουν   7 δισ. ευρώ ετησίως για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις αποστολές του ΝΑΤΟϊκού σφαγείου και να προχωρούν στην αγορά των F-35, που θα στοιχήσουν άλλα 20 δισ. ευρώ και θα εμπλέξουν ακόμα πιο βαθιά την χώρα μας στον πόλεμο

Για να μην συμβιβαστούμε λοιπόν με όλα αυτά που ζούμε και εκείνα που μας ετοιμάζουν, αξίζει να  δώσουμε την μάχη ενάντια  στην ακρίβεια, να δώσουμε τη μάχη για αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. Αξίζει να παλέψουμε τώρα για να υπογραφούν  στον κλάδο μας ΣΣΕ.

Δεν πρόκειται να υποκλιθούμε στις δυσκολίες , γιατί  ποτέ τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα.  Όποιοι αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση, καλλιεργούν την απογοήτευση, το φόβο όπως δείχνουν και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Συμβάλλουν οι εργαζόμενοι  να χαμηλώνουν  τον πήχη των απαιτήσεων τους , να περνάει η λογική «αυτή είναι η μοίρα μας» δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Το κεφάλαιο είναι ισχυρό. Αυτή όμως είναι η φωνή των εργοδοτών.

Η δική μας φωνή είναι ότι: Κανένας νόμος, καμιά κυβέρνηση δεν παραχώρησε ποτέ κανένα δικαίωμα στην τάξη μας. Επέβαλε τα δίκια της με το δικό της νόμο, το νόμο της οργάνωσης της ταξικής πάλης

Συνάδελφοι,

Στις 28 Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Για όσους χάθηκαν εμείς είχαμε δεσμευτεί  ότι δεν θα αφήσουμε το έγκλημα αυτό να ξεχαστεί. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Το έχουμε χρέος στα νέα παιδιά που δεν γύρισαν στις οικογένειες τους.

Να γιατί λοιπόν πρέπει να πετύχει η απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί για τη  επίθεση που δεχόμαστε στη ζωή μας, στα δικαιώματα μας πρέπει να δοθεί απάντηση από όλους του εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά .

Συμμετέχουμε στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του σωματείου μας,

Πέμπτη  15 Φλεβάρη  2024, στις 6:30 μμ, στα γραφεία μας,

Κάνιγγος 27, 5ος όροφος Αθήνα

Η Κ.Δ.

01.02.2024